Limba română, întrebare adresată de sarah19, 9 ani în urmă

rezumatul povestiri povestea unui porc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de applebloom
6
A fost odata doi mosnegi care traiau intr-o cocioaba saracacioasa. Ei isi doreau foarte mult un copil, iar babei i-a venit ideea ca mosul sa se duca in padure si orice gaseste, om, animal, pasare sau altceva, sa-l ia si sa-l creasca impreuna.La scurta vreme dupa aceea, mosul s-a intors cu un porc legat intr-un sac.Mare a fost bucuria babei care l-a tratat ca pe copilul ei.
Intr-o zi imparatul a anuntat ca vrea sa-si cunune fatacu cel care va face un pod decorat cu mii si mii de nestemate, iar daca nu va reusi sa-l faca,atunci i se va taia capul celui care a indraznit.De dorinta imparatului a auzit si porcul,care le-a spus parintilor ca vrea si el sa incerce.
Atunci, mosul l-a luat si s-a dus cu el la imparatie, unde imparatul a acceptat si i-a permis sa faca podul, dar i-a spus sa-l termine intr-o zi. Spre uimirea tuturor, podul era facut a doua zi dimineata,iar cocioaba mosnegilor se transformase intr-un palat mai stralucitor decat al imparatului. Imparatul nu a avut ce sa mai faca si si-a dat fata de sotie porcului.Dupa un timp, tanara printesa s-a dus in vizita la parintii ei si le-a zis ca barbatul ei isi leapada pielea de porc noaptea si se transforma intr-un fecior de imparat foarte frumos.Imparatul a sfatuit-o sa nu faca nimic, dar imparateasa a invatat-o sa arda pielea de porc, ca sa scape de ea.Atunci barbatul ei s-a trezit si a certat-o spunandu-i ca il cheama Fat-Frumos si locuieste la Manastirea-De-Tamaie, iar un vartej infricosator l-a ridicat si s-a facut nevazut.Un cerc de fier ii incinsese printesei mijlocul, iar ca acesta sa plezneasca si sa se nasca pruncul pe care-l astepta trebuia ca el sa puna mana lui dreapta pe cercul de fier.
Podul a disparut, iar palatul s-a transformat din nou in cocioaba.Suparata ca a ascultat sfatul rau al mamei, printesa a plecat la drum sa-si caute barbatul.A intalnit-o pe Sf. Miercuri, care a hranit-o si i-a dat o furca de aur care torcea singura, apoi dupa un an de zile, a cunoscut-o si pe Sf. Vineri, de la care a primit o vartelnita de aur care depana singura. Aceasta a indrumat-o spre sora mai mare Sf. Duminica, iar aceasta chemat toate vietatile si le-a intrebat unde este Manastirea-De-Tamaie. Doar un ciocarlan schiop a stiut sa ii zica,iar sfanta i-a poruncit sa o duca pe printesa acolo.
Abia dupa un an de calatorie au ajuns acolo intr-un taram fermecat.Ciocarlanul a invatat-o pe printesa sa se duca la fantana si sa scoata obiectele magice primite de la sfinte. O slujnica a vazut-o acolo si i-a spus stapanei sale, care era chiar vrajitoarea Stirba-baba-cloanta, Talpa Iadului, care-l fermecase pe Fat-Frumos.Aceasta a vrut si ea sa vada minunatiile si a chemat-o pe printesa la palat.Biata printesa si-a dat pe rand darurile, in schimbul unor nopti langa barbatul ei.Spera ca acesta sa-si puna mana pe cercul de fier si sa poata naste copilul. Dar vrajitoarea ii pusese lui Fat-Frumos ceva in lapte ca sa doarma, deci acesta nu a auzit-o  in primele doua nopti.Abia in a atreia noapte Fat-Frumos nu a mai baut laptele,fiindca un credincios al sau vazuse totul si ii povestise.De data aceasta, el a auzit-o pe printesa si si-a pus mana dreapta pe cercul de fier, iar printesa a nascut imediat pruncul.Ea i-a povestit barbatului prin ce a trecut, iar acesta a pedepsit-o pe vrajitoare.
Cei doi s-au intors acasa si au facut nunta mare, spre bucuria mosnegilor si a parintilor printesei.





sarah19: ai copiato de pe internet
Alte întrebări interesante