Limba română, întrebare adresată de nataliatinca02, 8 ani în urmă

rezumatul povestirii sărăcuțul de emil garleanu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrei102529
1

Explicație:

Era primăvară. Deodată, s-a iscat un vârtej de vânt peste câmp, curţi şi livezi. A ridicat de pe jos flori, pene şi hârtii, iar de pe o ramură, un biet cărăbuş tinerel, sărăcuțul de el.

În mijlocul unui drum de ţară, vârtejul s-a topit dintr-o dată, lepădând la pământ tot ce luase. Cărăbuşul, ameţit, privi împrejur şi văzu, nu departe, un cocoş ţanţoş care venea spre el.

Sărăcuţul de el îşi spuse că a scăpat de unul şi a dat de altul, mai mare, sigur că o să-l înghită pasărea asta. Dar acesta se uită cu un ochi la el şi trecu mai departe. Cărăbuşul privi bucuros după cocoş şi încremeni. Din celălalt capăt al drumului venea spre el un curcan.

Când cele două păsări ajunseră una în dreptul celeilalte, se salutară, curcanul roti coada şi roşi mărgelele, cocoşul scoase pieptul înainte şi dădu din aripi. Porniră mai departe, iar curcanul trecu pe lângă sărăcuțul cărăbuş, de parcă s-ar fi ferit să nu îl calce.

Sărăcuțul cărăbuş nu apucă să răsufle uşurat, că apăru în drum un păun. Pasărea, însă, se apropie, îl răsturnă cu ciocul pe spate, apoi îl întoarse la loc şi plecă, de nu-i veni cărăbuşului să creadă.

Se gândi să zboare pe o creangă şi desfăcu aripile, dar zbură spre el un pui de sturz, mic cât o nucă. Bucuros de aşa pasăre mică, sărăcuțul cărăbuş se bucură, dar acesta deschise pliscul şi îl înghiţi, gata-gata să se înece.

De pe gard, o vrabie îşi pusese puii să privească toată scena, ca să mai câştige o învăţătură.

Sursa foto

Sfârșit.


nataliatinca02: poate fi si mai scurt
nataliatinca02: ????
andrei102529: Da.... dar se pare ca tia mai răspuns cineva.
nataliatinca02: da
andrei102529: Da... eu ți-am ex. Putin mai mult sa înțelegi,
andrei102529: adică sa ști când se petrece întâmplarea..... etc
nataliatinca02: poti sal faci mai scurt????
Răspuns de Kralzy
6

Răspuns:

Intr-o zi, a venit un vartej puternic care lua pe sus tot ce se ivea. Ghinionul unui carabus ca si el a fost luat pe sus. Si-a strans picioarele si a vazut ca poate sa zboare fara sa dea din aripi. Intr-un final, vartejul s-a oprit si carabusul a aterizat intr-o curte pe o hartie. S-a trezit ametit si cand s-a uitat in jur a vazut un cocos venind. Acesta s-a uitat la el si si-a vazut de drum. Nu a apucat sa se bucure carabusul ca a vazut apoi un curcan venind spre el. Norocul carabusului, curcanul si cocosul s-au salutat si au plecat.

      Micutul a rasuflat usurat. Dintr-o data, de pe gard sare un paun. Paunul l-a intors pe spate, l-a pus la loc si si-a vazut de drum. Crezand ca a scapat de tot, carabusul s-a uitat bine in jur, planuind sa zboare pe o creanga. Atunci, a vazut un pui de strut, care l-a crezut inofensiv. Cand sa-si deschida aripile si sa-si ia zborul, puiul de strut, despre care credea carabusul ca nu-i va face nimic, l-a inhatat.

Sper ca te-am ajutat!


nataliatinca02: poti sal faci mai scurt???
Alte întrebări interesante