Limba română, întrebare adresată de AliAcadeli, 8 ani în urmă

Rezumatul Puiul I.Al.Bratescu.Voinesti​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
15

Răspuns:

Prepelița se reîntoarce în țară, odată cu venirea anotimpului cald și purcede la construirea cuibului.

După ce cuibul este terminat depune ouăle și le clocește. După câteva săptămâni apar puii de prepeliță, micuți și pufoși. Își desfășoară viața alături de prepeliță care îi pregătește de viață. Îi învață să zboare, îi învață că sunt înconjurați de pericole și că trebuie să îi dea ascultare deplină.

Într-o bună zi, un țăran venit pe câmp unde prepelița își creștea puii, prinde puiului dar, spre norocul său, un alt țăran îl salvează rugându-l pe cel care îl prinse pe pui sa îi dea drumul, iar puiul speriat fuge sub aripa ocrotitoare a prepeliței.

Urmează lecțiile de zbor cu ajutorul cărora prepelița voia să îi pregătească pentru lungul zbor spre țările calde pentru că vara trecea și se apropia toamna apoi iarna.

După seceriș lanul nu le mai putea servi ca sscunzătoare, iar puii încâ nu erau dezvoltați astfel încât să poată zbura. Vine perioada vânătorii și în câmpul lor își face apariția vânătorul cu ogarii săi. Puiul cel neascultător, crezând că știe bine ce face, ignoră spusele prepeliței și se ridică de la sol, moment în care este rănit de către vânător care, văzându-l prea mic îl lasă, dar degeaba, acesta nu mai putea zbura.

După ce simte că pericolul a trecut, își cheamă puii dar prepelița descoperă dispariției puiului neascultător.Îl caută disperată, strigându-l necontenit și îl regăsește într-un final rănit.

Apropierea toamnei își face cunoscută prezența și, odată cu ea și disperarea prepeliței care nu putea alege între a rămâne cu puiul rănit sau a pleca spre țarile calde cu ceilalți.

Plecarea prepeliței cu puii are loc când prima zăpadă cade, ceea ce era foarte târziu pentru siguranța celorlalți pui și, nevoită să aleagă între a-și părăsi puiul rănit și viața celorlalți pui. Ruptă de tristețe își lasă puiul și pleacâ spre țările calde cu ceilalți

Puiul neascultător, rănit, moare înghețat.

Alte întrebări interesante