Limba română, întrebare adresată de alexandraceci, 9 ani în urmă

Rezumatul romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu!
Va rog am nevoie urgent!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bandarmariamagdalena
6
Trebuie sa stii ca tema este cautarea adevarului. Este vorba despre un cioban , penume Nechifor Lipan care nu se mai intoarce acasa. Sotia sa,Vitoria, merge la preot si la vrajitoare..tine post 12 vineri dupa care merge la Sf. Ana. Ea primeste trei semne ca Nechifor nu se mai intoarce acasa : 
1.Are un vis incare il viseaza pe sotul ei, cuspatele la ea, peun cal negru, trecand o apa neagra cu fata spre apus.
2.Cocosul se pune pe prag cu capul spre poarta, ceea ce inseamna plecare.
3. Cand merge la Sf. Ana, se uitain ochii ei si isi da seamacu adevarat ca Nechifor nu se mai intoarce acasa. 
Pe Nechifor Lipan il cheama defapt Gheorghita, dar vrajitoarea i-a dat alt nume "ca sa nu il mai prinda bolile" sa zic asa. 
Vitoria si Nechifor auavut 7 copiii, din care 5 au muritde pojarparca si le-au mai ramas 2-Minodora si Gheorghita.
Vitoria il cheamape Gheorghita acasa (el ,la fel ca tata-sau,era dus cu oile) si dupa mai bine de 70 de zile se pregatesc sa plece in cautarea lui Nechifor..chiar daca stia ca e mort ea vroia sa il inmormanteze crestineste. ..
la Cruci dau de o nunta si la Borca de un botez. 
Trec prin mai multe localitati Suha, Borca, Cruci., Sabasa etc. . 
Vitoriaisi da seama ca intre Suha si Sabasa a pierit Nechifor asa ca se opresc acolo. Cei cu care a calatorit pana acum au fost Calistrat Bogza si mai era unu dar nu mai stiu cum il cheama. 
Vitoria gasesc cainele lui Nechiforla unom de rand, caruiaii plateste 200 de lei. Mergand intre  astea doua localitati cainele a coborat intr-o prapastie unde a incepit sa latre. Acolo l-au gasit pe Nechifor (doar scheletul practic).Il pune pe Gheorghita sa astepte acolo pana se intoarce Vitoria cu autoritatile si oameni din sat. La final ,in timpul pomenii pe care o faceau pentru Nechifor Gheorghita iatoporul lui calistrat Bogza ..iar Vitoria ii explica lui Bogza cum crede ea ca s-a petrecut crima. (Caunul statea sus -adica celalalt oier ,iar Bogza i-a dat in cap lui Nechifor, toata actiunea petrecandu-se la apus..Vitoria il intarata pe Bogza spunand ca baltagul pecare il are Gheorghita in mana e scris cu sange, dar nu la propriu ) In final Bogza vrea sa ii dea incap muntencei , dar Gheorghita il prinde si ii da lui Bogza in cap cu Baltagul, iar cainele iisare la gat. Pe moarte Bogza recunoaste , uluit de munteanca care a reusit sa explice cu exactitate momentul crimei. 

Nustiuce as putea sa iti mai spun. Cel mai bine ar fisa citesti si cartea pentru ca o sa te ajute foarte mult. Si eu am crezut  prima data ca o sa fie plictisitoare, dar din impotriva, e foarte frumoasa si nici nu e o carte mare. Sper ca te-am ajutat catusi de cat


bandarmariamagdalena: Scuze daca nu prea am lasat spatiu, dar m-am grabit.. sper sa intelegi. ;)
alexandraceci: Cartea am citito si mai am putin din ea.Si este foarte frumoasa si multumesc oricum pentru raspuns.Eu am mai citito odata dar nu-mi mai aduceam aminte exact asa ca am luato de la capat!
Alte întrebări interesante