Limba română, întrebare adresată de mogasebi643, 8 ani în urmă

rezumatul textului surpriza duminicala​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biancabalan807
2

Răspuns:

Inginerul automecanic Mircea Danu (Amza Pellea) s-a despărțit de soția sa, Adriana (Gina Patrichi), și se află în proces de divorț cu aceasta. Cei doi au un băiat pe nume Bogdan (Sebastian Constantinescu), elev în vârstă de 13 ani. Inginerul s-a mutat și locuiește împreună cu amanta sa, manechinul Simona (Olga Delia Mateescu). Deoarece părinții săi sunt despărțiți, Bogdan își vede tatăl numai duminica.

Concursurile de karting au loc numai duminica, iar tatăl își susține fiul din tribune. Într-o duminică călduroasă de octombrie, Mircea Danu face cunoștință cu procurorul Grigore Manta (Radu Beligan), al cărui fiu, George (Mihai Cociașu), participă și el la concurs. Cum cei doi copii erau colegi de școală, cei doi bărbați merg împreună la un bar să bea un coniac și se împrietenesc. În aceeași după-amiază, Bogdan își invită tatăl să mănânce la ei la masă, dar acesta refuză. Copilul se supără și fuge de lângă tatăl său, lipsind în acea seară de acasă și provocând îngrijorarea părinților săi. Tatăl său merge să-l caute și anunță dispariția organelor de miliție.

Deoarece copilul nu revenise acasă nici a doua zi dimineață, inginerul Mircea Danu este îngrijorat la serviciu. El era șeful Serviciului Verificări Tehnice de la Autobaza ITA 3 și răspundea de verificarea tehnică a peste 800 de camioane, autobuze și basculante. În hala de lucru a autobazei, șoferul Constantin Neagu (Andrei Codarcea) îl bate la cap pe maistrul mecanic Manole (Boris Ciornei) să-i semneze actul care să ateste că s-a făcut verificarea tehnică a autocamionului său, deși acesta avea ceva probleme la sistemul de direcție. Maistrul îl refuză, iar șoferul se duce atunci la inginer și insistă că autocamionul este reparat și că poate merge cu el în cursă. Gândindu-se permanent la dispariția băiatului și pentru a scăpa de șoferul care nu-l lăsa în pace, Mircea Danu îi semnează foaia de parcurs pentru a pleca în cursă.

Ajuns acasă, inginerul este chemat de miliție înapoi la autobază. Mircea Danu își găsește fiul acolo și crede că miliția venise pentru a-i aduce copilul. Organele legii îl anunță însă că autocamionul condus de Neagu suferise un accident grav pe șoseaua București-Ploiești și că era chemat la locul accidentului de către căpitanul Manolescu (Cornel Coman). Ofițerul de miliție îl anunță pe Danu că s-a constatat o defecțiune la sistemul de direcție, iar Neagu fusese grav rănit și dus cu ambulanța la Spitalul Clinic de Urgență pentru a fi operat cât mai repede. Inginerul confirmă că sistemul de direcție al autocamionului avea o defecțiune tehnică și își recunoaște semnătura de pe foaia de parcurs.

Chemat la Procuratura sectorului 5, inginerul Danu are surpriza să constate că procurorul care se ocupa de dosarul accidentului era chiar Grigore Manta. Acesta din urmă îi aduce la cunoștință prietenului său că era acuzat de încălcarea articolului 249 din Codul Penal, referitor la grave neglijențe în serviciu. Dosarul fusese alcătuit cu rapiditate de organele de miliție, care consemnaseră că inginerul își recunoscuse vina. Procurorul îl anunță că nu sunt dubii cu privire la vina inginerului și îl întreabă dacă are vreun motiv întemeiat pentru a se disculpa. Pedeapsa prevăzură de lege pentru această infracțiune este cuprinsă între o lună și doi ani de închisoare. George își roagă tatăl să fie un om bun cu tatăl prietenului său.

Aflând de la George că Mircea are probleme cu legea, Adriana se întâlnește cu Simona și poartă cu ea o discuție. Simona se duce la medicul Tudor (Mircea Constantinescu-Govora), fostul ei iubit, și îl roagă să facă tot ce poate ca șoferul accidentat să nu moară. În duminica următoare este sărbătorită ziua de naștere a lui Bogdan, dar în timpul petrecerii Mircea Danu este anunțat că șoferul a murit. Bogdan abandonează la următoarea întrecere de karting și-l lasă pe George să câștige pentru ca tatăl acestuia să fie bun cu tatăl lui. George se supără însă și își acuză colegul că nu a procedat corect, pălmuindu-l, dar acesta nu-i ripostează. Gândindu-se că Mircea va fi condamnat la închisoare, Simona îl părăsește și se întoarce la medicul Tudor.

Într-o ultimă confruntare cu Mircea Danu, procurorul Manta îi spune acestuia că neglijarea obligațiilor familiale este cauza superficialității din activitatea profesională. Inginerul meditează la reproșurile făcute de Manta și îi cere iertare băiatului său, promițând că se va întoarce la fosta sa locuință. Mircea Danu merge singur la bar pentru a bea un coniac, iar acolo este întâlnit de procuror care a venit să-l susțină din prietenie.


mogasebi643: Multumesc
Alte întrebări interesante