Limba română, întrebare adresată de dtusca, 9 ani în urmă

rezumatul textului ,,toiagul pastorie'' de Ion Druta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
38

Pentru a obține un rezumat de succes, îți sugerez să ai în vedere:

- Să folosești timpul corect al verbelor – timpul prezent;

- Să respecți ordinea întâmplărilor;

- Să scrii corect și coerent;

- Să nu oferi citate din operă;

- Să fii original.

Toiagul păstoriei este o nuvelă ce îi aparține lui Ion Druță.

Este adus în lumina reflectoarelor un păstor. Păstorul este un personaj mai mereu tăcut, singuratic, atât de singuratic încât își construiește o casă ciobănească pe un vârf de deal.

Deși este mai mereu tăcut, este invidiat de unii săteni. Această invidie pornește de la oi, fiindcă în sat se crede că personajul are un număr mare de oi. Totuși, acest lucru nu este adevărat, însă păstorul nu intră în conflict cu sătenii. Ba chiar le dă sfaturi când îi întâlnește, drept urmare, printre săteni se găsesc și oameni care îl respectă.

Chiar și așa, păstorul duce o viață grea din pricina averii pe care nici nu o are. I se pun pe nume averi pe care trebuie să dea dări, însă el nu își permite să facă asta. În consecință, el este trimis în Siberia, unde este nevoit să îndure munci dificile, care îi afectează starea de sănătate.

Atunci când revine, află că pământul nu mai este al său, iar casa nu mai există. De aceea, el este nevoit să își construiască o altă casă. Acest necaz i-a înrăutățit starea de sănătate, iar în final, sărmanul om moare. Înmormântarea sa este făcută de săteni, care descoperă că, atunci când primăvara se pregătește a sosi, pe mormântul omului crește iarbă verde și deasă, considerând acest lucru o minune.

Despre rezumat poți afla mai multe aici: https://brainly.ro/tema/987328

Spor la teme!

#SPJ2

Alte întrebări interesante