Limba română, întrebare adresată de raz5, 9 ani în urmă

rezumatul textului zinq zorilor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ciubotaruraluca
16
Zana Zorilor
-Rezumat-

"O data traia un imparat care avea 3 feciori. Era ceva neobisnuit la el, avea un ochi care radea si unul care plangea, dar nimeni nu stia de ce. Imparatul le spuse fiilor lui, Florea, Costan si mezinul Petru, ca celui care ii va aduce apa din fantana Zanei Zorilor ii va spune povestea lui. 
Florea pleca primul urmand ca Costan sa plece dupa el in ca ca nu se va intoarce dupa un an, o luna, o saptamana si o zi. La marginea Imparatiei, in drumul lui Florea iesi un balaur iar acesta o lua la fuga fara sa mai stie cineva ceva de el. 
Timpul a trecut iar Costan vazand ca fratele lui nu mai apare a plecat si el. Dar pati acelasi lucru.
Dupa acelasi timp pleca si Petru. Acesta insa s-a luptat cu balaurul. Insa calul lui a obosit, si neputand sa doboare balaurul s-a intors sa ia altul. Petru gasi calul tatalui sau din tinerete pe care baba Birsa il facu sa arate iar tanar. Armasarul il invata pe mezin cum sa invinga balaurul. 
Murgul ( calul ) il duse intr-un pustiu, dupa 4 zile reusind sa ajunga la capatul lui. Aici Petru se apleca sa culeaga flori pentru o cununa, venind indata Valva Padurii de Arama. Dupa ceva trimp Petru reusi sa arunce fraul in jurul gatului Valvei, transformand-o intr-un cal frumos. 
Petru o lua si pe acesta si ajunse la Padurea de Argint unde se intampla ca in Padurea de Arama. 
In Padurea de Aur fu mai greu dar Petru reusi si aici, avand 4 cai si 3 cunune de flori. 
Apoi trecura pe la Sf. Miercuri , pe la Sf Joi si Sf Vineri. Aceasta ii da un fluier care adoarme pe oricine si ii spuse ce sa faca in Imparatia Zorilor. 
Cand a ajuns, Petru adormi cu fluierul paznicii cu un ochi in frunte, balaurii cu 7 capete si leii de aur. In gradina adormi si zanele si intra in palat. Acolo era o fantana, langa ea Zana Zorilor care dormea. O saruta si ii puse in cap cununa de aur dupa care umplu ulciarele cu apa si pleca. 
Cei 2 frati ii iesira in cale cu vorbe dulci, aveau insa ganduri negre, voind sa scape de Petru pentru a primi fiecare jumatate din Imparatie. Ii luara apa si il arunca intr-o fantana dupa care plecara.
Cand se trezi Zana Zorilor observa cununa si faptul ca lipsea apa asa ca si-a trimis slujitorii sa caute vinovatul. Au esuat asa ca a trimis soarele. A esuat si aceasta asa ca i-a poruncit sa nu mai lumineze, florilor sa nu mai miroasa si apelor sa nu mai curga pana nu gaseste vinovatul. 
Imparatul le spuse celor 2 fii sa se duce. Zana i-a prins pe amandoi mintind si le-a luat lumina ochilor. 
Sf Vineri auzira cele intamplate si trimisera vantoasele sa-l aduca pe Petru. Vantul de Primavara ii gasi oasele pe fundul fantanii iar cele 3 Sfinte il facu la loc . 
Petru se duse la Zana, de bucuria ei soarele incepu a straluci, apele a curge si florile a mirosi. Voinicul se duse acasa si facu o nunta mare, iar celor 2 frati Zana le-a dat lumina ochilor inapoi sa vada si ei fericirea lui Petru. "

Asta e ce-mi amintesc eu de cand am citit cartea. Sper ca e bun. :)

ciubotaruraluca: Imi cer scuze pentru eventualele greseli, chiar n-am avut timp sa ma uit dupa ele.
raz5: de undevai luat rezumatul
ciubotaruraluca: L-am luat dintr-un caiet unde faceam eu rezumatele pentru scoala. 
Alte întrebări interesante