Limba română, întrebare adresată de Puffarina, 9 ani în urmă

Rolul criticii literare, in receptarea operelor de fictiune. Va rog, o idee ceva. Cine ma poate ajuta? ESTE URGENT !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlliAlina
165
Ipoteza. Consider că studiile critice au un rol esențial în formarea unui punct de vedere propriu asupra unui text literar. Fie că vorbim despre o critică de tip impresionist, fie de una foarte rece și de multe ori, rigidă, rolul studiilor critice este la fel de important.
Argumentul 1. Pe de o parte, criticul literar prin articolele și studiile sale, ii sfătuiește, îi orientează pe cititorii mai puțin familiarizați cu studiul unei opere literare. În același timp îi informează în legătură cu specificul literaturii, al diverselor genuri și specii literare și ii ajută să discearnă între valoare și nonvaloare. O analiză a unui text facută de un critic ne ajută să vedem mai bine lucruri pe care doar le intuiam. Totodată ne poate provoca să cunoaștem mai bine ceea ce se scrie azi și ne stimulează să avem propria opinie.
Argumentul 2. Pe de altă parte întrucât nu există o singură interpretare critică a aceleiași opere literare, avem posibilitatea de a alege dintre puncte de vedere diferite. Mai mult, pe baza gustului propriu și a experienței de lectură ne putem face o idee personală despre o anumită operă literară, chiar despre un anumit gen sau o anumită specie. Dar pentru aceasta avem nevoie de reperele pe care ni le oferă critica literară. 
De exemplu, unora le place mai mult poezia, altora proza. Dintre cei care iubesc poezia, unii preferă poezia clasică și romantică, alții poezia modernă sau postmodernă. Unora le place poezia de dragoste, altora poezia cu tematică istorică.
Concluzia. În concluzie, deși fiecare are propriile gusturi, studiile critice au un rol destul de important în formarea și formularea unui punct de vedere propriu asupra unui text literar.

AlliAlina: coroana??
Alte întrebări interesante