Biologie, întrebare adresată de RCIPRIANGABRIEL, 8 ani în urmă

Rolul Glandelor endocrine va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de davidminea
5

Explicație:

Glandele endocrine sunt reprezentate de hipotalamus, hipofiza (pituitara), epifiza (glanda pineala), glanda tiroida, glandele paratiroide, pancreas (componenta endocrina), glandele suprarenale, gonadele (ovarele sau testiculele).

Orice afectare glandulara poate determina o disfunctie - o hipofunctie (un deficit hormonal) sau o hiperfunctie (un exces hormonal).

HIPOTALAMUSUL

Hipotalamusul este o structura care apartine sistemulului nervos central cu rol complex :

integrarea in mediu

homeostazia organismului

comportament alimentar si sexual

ingestia si excretia hidrica

bioritmurile

reactia la stres

reglarea starilor emotionale primare precum furia si frica

reglarea circulatiei si respiratiei, a temperaturii bazale

controleaza axele endocrine (prin secretia unor releasing hormoni)

Fiecare axa endocrina dispune la nivelul hipotalamusului de un releasing hormon pentru fiecare trop hipofizar, care controleaza la randul lui o glanda periferica. In cadrului fiecarei axe hormonii periferici controleaza la randul lor tropii hipofizari si hormonii hipotalamici prin mecanismul de feedback.

Asadar hipotalamusul secreta:

TRH - hormon de stimulare (tyroid releasing hormone) pentru celulele tireotrope hipofizare

CRH - hormon de stimulare (cortycotropin releasing hormone) pentru celulele corticotrope hipofizare

GH-RH - hormon de stimulare (growth hormone releasing hormone) pentru celulele hipofizare secretante de GH

Gn-RH - hormon de stimulare (gonadotropin releasing hormone) pentru celulele hipofizare secretante de gondadotropi

De asemenea hipotalamusul are si rol inhibitor :

prin secretia de Dopamina asupra secretiei hipofizare de Prolactina

prin secretia de Somatostatina - inhiba secratia de GH si GH-RH, de ACTH, TSH, PRL, inhiba eliberarea hormonilor tractului digestiv si pancreatici, inhiba secretia acida gastrica si intestinala, fluxul biliar

GLANDA HIPOFIZA

Glanda hipofiza se mai numeste si glanda pituitara si este situata median intr-o structura osoasa numita seaua turceasca (sella turcica). Glanda hipofiza este in conexiune cu hipotalamusul prin tija pituitara prezinta 2 componente majore : adenohipofiza sau hipofiza anterioara si neurohipofiza sau hipofiza posterioara; intre cele doua parti exista lobul (pars) intermediar rudimentar la om.

Adenohipofiza este locul de secretie a hormonilor care controleaza functia glandelor periferice sau actioneaza direct asupra diverselor aparate, sisteme si metabolisme. Acestia sunt reprezentati de TSH, POMC (ACTH, αMSH, βlipoproteina, βendorfina, met-enkefaline) GH, FSH si LH, Prolactina.

TSH-ul este hormonul stimulant al glandei tiroidiene, determinand la acest nivel secretia hormonilor tiroidieni (T3 si T4)

POMC (pro-opiomelanocortina) este un precursor polipeptidic, care ulterior va da nastere mai multori hormoni peptidici: ACTH-ul care regleaza sinteza si secretia glucocorticoizilor la nivel adrenal; αMSH-ul cu rol in reglarea apetitului, comportamentului sexual si a secretiei de melanina; βendorfine si met-enkefaline reprezentand peptide opioide endogene

GH-ul este hormonul de crestere cu rol in diferite metabolisme si dezvoltarea organismului. Actiunea sa este fie directa la nivel metabolic, fie prin intermediul IGF1 secretat la nivel hepatic - rol in crestere

Gonadotropii reprezentati de FSH si LH stimuleaza gonadele (ovarele si testiculele), avand rol in hormonogeneza (estradiol, testosteron, progesteron) si in gametogeneza (ovulatie, spermatogeneza)

Prolactina stimuleaza secretia lactata; ea creste fiziologic in sarcina si alaptare, exercitiu fizic, stres, stimulare mamelonara

La nivelul neurohipofizei regasim proiectiile axonale ale neuronilor


mihaisuciu: Nu am inteles nimic
Alte întrebări interesante