Rolul subconstientului in viata psihica? eseu la psihologie..
Răspunsuri la întrebare
Când este sa vorbim de subconstient, devine imposibil sa nu utilizam si termeni precum constientsau inconstient. Conform explicatiilor din DEX,constientul reprezinta persoana care îsi da seama de realitatea înconjuratoare, care are constiinta, realizeaza scopuri dinainte stabilite si actioneaza pe baza cunoasterii legilor obiective ale vietii sociale si îsi da seama de consecinsele sociale ale actiunilor sale. Pe de alta parte, persoana inconstienta este definita ca fiind persoana care nu-si da seama de ceea ce face, nu are o atitudine constienta fata de realitatea înconjuratoare sau care este exclusa de participarea constiintei sau a vointei în cadrul activitatilor sale.
Daca cei doi termeni de care depinde subconstientul au fost explicati, vom încerca pe parcursul acestui articol sa definim în diverse moduri si termenul principal. DEX-ul îl prezinta ca fiind o sfera a fenomenelor psihice care se desfasoara în afara constiintei si care au putut fi anterior constiente sau ar putea deveni constiente ulterior.
Explicatia concreta a subconstientului. De foarte multe ori ni se întâmpla sa auzim de subconstient însa, si sa nu-l putem întelege. Sa presupunem ca o persoana se afla la birou si a primit de la sef o sarcina ce trebuie rezolvata. Persoana respectiva începe sa lucreze, dar într-un colt al biroului exista si un radio deschis. Desi persoana este concentrata asupra sarcinii primite, nu acorda atentie zgomotului produs, însa daca radioul este oprit îsi da seama imediat de acest fapt.
În acest caz, în mod cert, putem afirma ca zgomotul creat de radio a fost perceput subconstient, fara a i se acorda o atentie deosebita. Când atentia a fost orientata spre sarcina primita de la sef, iar sunetele emise de radio nu au avut parte de aceeasi atentie, acestea nu au fost receptate constient de catre persoana respectiva, ci subconstient. Exemplul dat poate fi substituit de oricare altul de aceeasi natura si care are loc în aceleasi împrejurari.
Alcatuirea subconstientului. Subconstientul este alcatuit dintr-un total de informatii stocate în memorie ce pot fi oricând reamintite, desi acestea sunt plasate într-un spatiu mai profund, la nivelul constiintei. Cu ajutorul subconstientului pot fi reamintite diverse deprinderi, informatii sau priceperi, fara ca acestea sa foloseasca neaparat omului în momentul reamintirii. Din acest punct de vedere, subconstientul formeaza sau readuce la lumina informatii ce nu sunt necesare pentru moment. De cele mai multe ori, informatiile pot fi readuse în prim plan atunci când noi avem nevoie de acestea si pot fi prelucrate devenind în totalitate reale si actuale în acelasi timp.
Cei mai multi psihologi considera faptul ca limita între constiinta si inconstient o reprezinta chiar subconstientul, capabil în permanenta sa actualizeze informatiile si deprinderile necesare desfasurarii activitatii de zi cu zi. De obicei, omul se foloseste fara a-si da seama de subconstient pentru a se integra corespunzator în societate. În acest caz, rolul jucat de subconstient este asemanator cu o banda magnetica pe care se înregistreaza ceea ce gândeste.
Rolul subconstientului. Pentru ca omul sa-si poata controla emotiile, sa poata distinge binele de rau, sa învinga prin forte proprii ideile negative sau sa evite jignirea, hartuirea unor persoane, acesta se foloseste de subconstient. Devine clar faptul ca o persoana negativa ce mereu priveste cu ura, cu dispret sau rautate, detine un subconstient încarcat negativ. Poate fi eliberat în timp, însa vointa de care trebuie sa dispuna omul trebuie sa fie imensa. Deprinderile negative se pot “pierde” în timp cu conditia ca niciunul dintre negativisme sa-si mai gaseasca locul în viata personala.
Interpretari. Psihologii si psihiatrii considera, în mod nesurprinzator, ca inconstientul prezinta o viziune mai limitata decât cea a subconstientului. Viata este compusa din doi factori prezenti în fiinta noastra: gândul si sentimentul. Filosofii si psihologii au prezentat adeseori dualitatea, dar dualitatea lor prezenta de fapt antiteza dintre ceea ce este bun si rau, dintre lumina si întuneric. Astazi, datorita noii întelegeri a constientului si subconstientului, stim ca dualitatea sfârseste când este înteleasa unitatea celor doua etape ale mentalului si când i se dau directii bune. Noi suntem si suflet si mental.