Limba română, întrebare adresată de aa4325994, 8 ani în urmă


„S-a bucurat Ianoș și i-a mulțumit pentru învățătură, dar moșneagul a urmat să vorbească așa:
— Cât despre tine, fătul meu, pentru că te văd flăcău de ispravă, uite ce povață-ți mai dau. De atâția ani de când tot trăiesc, am aflat și eu câte unele… Se spune că pe moșia grofului, dincolo de pădurea asta, crește buruiana neagră, cu ajutorul căreia îți poți schimba înfățișarea după cum poftești. Tu vâră-te argat la grof, găsește buruiana și ia-o, că bine îți va prinde în viață…
I-a mulțumit Ianoș moșneagului și s-a dus să-și întâlnească frații, care sforăiau la marginea drumului.
— Sculați, fraților, le-a strigat Ianoș. Haida, la drum!
Nu s-au urnit leneșii decât atunci când nuiaua a început să șuiere. Cu chiu, cu vai, s-au ridicat în picioare și, după ce i-a tuns și le-a schimbat hainele, i-a mânat Ianoș din urmă și a lăsat câte unul în fiecare sat. Apoi s-a îndreptat spre pădurea îndărătul căreia se afla moșia grofului despre care îi vorbise moșneagul.
În pădure era întuneric. Ianoș zvârli nuiaua și, tăind un copac, își croi o ghioagă bunicică. Mergea fluierând, când, de după un trunchi gros, îi ieși înainte o arătare cumplită. Era o babă urâtă ca moartea, care privea cu un ochi la slănină și cu altu’ la făină. Avea baba un nas lung și încovoiat, aidoma unei gheare de vultur.

— Stai, răcni baba cu un glas înspăimântător. Cum îndrăznești să treci prin locurile mele?
— Bună ziua, mătușă, a răspuns cuviincios Ianoș, așa cum îl învățase tatăl său. Dar ce, nu-i voie să umbli prin pădure?
— Bine că mi-ai spus mătușă, țipă baba, altminteri pe loc te făceam fărâme. Dar pădurea e a mea, așa să știi. Se poate să nu fi auzit de mine? […] Eu sunt Vrăjitoareacu- nasul-de-fier, vesti baba, așteptând ca Ianoș să tremure de frică.
Flăcăul însă răspunse liniștit:
— Iar eu sunt Ianoș…“
Buruiana neagră, basm maghiar

da continuato acest basm cu 15 randuri! va rog!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de avramediard
7

- nu îți este frică de mine Ianoș?

- de ce mi ar fii

- ai trecut prin locurile mele si îndrăznești si sa ma jignesti atât de tare in cat imi spui in fata ca nu iti este frică de mine ?! cum îndrăznești?

- sa mi fie cu iertare mătușă, nu stiam ca sunt locurile tale !

-ar fi bine sa nu te mai văd pe aici Ianoș ! altfel nu iti poti închipui ce patesti!

ca ai fost curajos o sa primesti de la mine in dar acest veșmînt minunat ce merita a fi purtat doar de un împărat sau de cel mai curajos băiat! flăcaule iti urez succes ca vei avea nevoie in marea înfruntare cu mătușă mea

Alte întrebări interesante