Limba română, întrebare adresată de vladut57648, 8 ani în urmă

s Lucrați în grupe de 4-5 elevi. Fiecare grupă îşi va alege o perspectivă din care va analiza personajul: un botanist, un psiholog, un lingvist sau directorul unei tabere de copii. Discutați despre cum i-ar caracteriza fiecare pe Platanos și pe Sisinel. Realizați postere cu cele patru perspective și puneți-le într-un ,,tur al galeriei". Oferiți explicații colegilor despre ce ați notat pe posterul vostru. Puteți avea în vedere sugestiile de mai jos. ● ●Botanistul va descrie cele două plante din punctul de vedere al alcătuirii și al aspectului lor, al locurilor în care trăiesc, al evoluției acestora. ●Psihologul va prezenta comportamentul, motivațiile şi reacţiile celor două personaje. ●Lingvistul va face precizări referitoare la limbajul personajelor. ●Directorul de tabără va prezenta cele două personaje din perspectiva problemelor pe care i le creează.
●EU VREAU PENTRU LINGVISTUL​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
10

Un lingvist este un specialist în lingvistică - care se ocupă cu studiul limbii.

Caracterizarea unui personaj literar are la bază textul în care el figurează ca personaj. În text se descoperă trăsăturile morale și fizice, atitudine și comportament în raport cu alte personaje.

Discutăm despre caracterizarea personajelor Platanos și Sisinel din textul literar „Platanos” de Doina Ruști.

Sisinel este personajul principal din text, el participă direct la acțiuni și face contact cu celelalte personaje. Din punct de vedere lingvistic are un limbaj nu prea dezvoltat și pe alocuri pare arogant (ex: ...Voiam să‑l pun cu botul pe labe, într‑un fel voiam să‑i arăt cine sunt). La început încerca să-l ia peste picior pe Platanos, însă cu timpul el devenea mai prietenos și mai mult asculta decât vorbea. (ex: ...câteva săptămâni l‑am ascultat înghețați de uimire. Nu îndrăzneam să‑l întrerupem...). Însă față de vechii lui prieteni avea un limbaj și gânduri nu prea prietenești (ex: ...nu o mai puteam suporta pe Vio care pălăvrăgea mult, Năsosu mi se părea necioplit, iar de ceilalți mă răcisem...) Odată ce trecuse timpul, Sisinel a devenit mai calculat la vorbe și a început să fie mai ferm în alegeri și dorințe. Schimbarea locației i-a adus schimbări și în viață, el ore în șir asculta cu emoții tot ce îi povestea Platanos.

Platanos este un personaj secundar din text, el vine în ajutor personajului principal. Este calculat și rațional, din start leagă o conversație plăcută cu celelalte personaje. Cu o voce prietenoasă și încântat el intră în discuție. Chiar și după câteva adresări tăioase în direcția lui, el nu-și pierdu cumpătul și continuă să fie politicos (ex: ...continua să ne privească, încântat...). Avea plăcerea să povestească lucruri neobișnuite și vorbea frumos și rar fiind apreciat de Sisinel (ex: ...vorbea rar, foarte sigur pe el și întotdeauna gesticula discret cu o singură mână...) Platanos cu limbajul său a fost de mare ajutor pentru Sisinel.

Despre mutarea lui Sisinel lângă Platanos în corelație cu lumea noastră https://brainly.ro/tema/7142932

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante