sa argumentez ca cainele si magarul este fabula
Răspunsuri la întrebare
Salut!
"Câinele şi măgarul" - argumentarea apartenenţei la specia lietrară - fabulă
Fabula este o specie a genului epic de dimensiuni reduse, cu o acţiune la care iau parte puţine personaje, masca animalieră configurând alegoria, pentru că scopul fabulei este să satirizeze vicii sociale sau trăsături negative de caracter.
Textul dat este o fabulă, deoarece prezintă trăsăturile caracteristice ale acesteia.
În primul rând, textul este alcătuit din două părţi: acţiunea propriu-zisă şi morala. Întâmplările relatate sunt simple şi au un grad ridicat de generalitate. Un câine şi-a părăsit stăpânul, împăratul Leu, din cauza felului în care se comporta cu slujitorii săi. Câinele se întâlneşte cu un măgar, care îi propune să-i fie stăpân. Câinele refuză deoarece consideră că este mai umilitor să fie supusul unei fiinţe inferioare lui. Opera este scrisă într-o formă simplă şi uşor accesibilă, intenţia naratorului fiind de a educa cititorul printr-o relatare alegorică, prin forţa exemplului.
Naratorul satirizează tipul omului viclean şi profitor, înfăţişat de măgar, dar şi tipul omului care nu crede în propriile sale forţe şi este mereu în căutarea unui stăpân, câinele. Naratorul ironizează aceste defecte cu scopul de a le îndrepta. Ultimele trei versuri constituie morala fabulei. Aici, câinele refuză propunerea linguşitoare a măgarului de a deveni slugă:
"(...) e rău a fi supus
La oricare tiran;
dar slugă la măgar
E mai umilitor şi încă mai amar."
În al doilea rând, personajele care participă la acţiune sunt înfăţişate prin două animale: un câine în căutare de un nou stăpân şi un măgar care doreşte să-l ispitească pe câine, pentru a-l face slugă. Personificarea şi alegoria sunt figurile de stil cele mai întâlnite în text.
În concluzie, testul dat este o fabulă, deoarece naratorul satirizează prin intermediul alegoriei defecte umane.