Limba română, întrebare adresată de nikitavalenti9, 8 ani în urmă

Să includem epitete comparații și personificări într-o compunere cu titlul Cartea un testament sacru de la strămoși​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
3

Să descoperim! Ce sunt figurile de stil?

Figurile de stil sunt procedee artistice, menite să contribuie la obținerea unui spectacol de cuvinte și imagini artistice impresionante.

Exemple de figuri de stil: epitet, personificare, comparație, metaforă, hiperbolă etc.

Epitetul este o figură de stil la nivel semantic și are rolul de a descrie un subiect, adesea realizându-se prin intermediul adjectivelor – spre exemplu: frunze galbene (epitet cromatic).

Personificarea este o figură de stil la nivel semantic și presupune însușirea caracteristicilor umane unor obiecte sau animale – spre exemplu: câinele spunea.

Comparația este o figură de stil la nivel semantic și are rolul de a alătura două sau mai multe noțiuni, cu scopul de a scoate în evidență una – spre exemplu: Băiatul e iute ca oțelul. Despre comparație știm că o putem identifica, cel mai frecvent, după termenul ”ca”.

Știind ce este epitetul, ce este personificarea și ce este comparația, putem aplica aceste noțiuni în realizarea unei compuneri. În realizarea compunerii, se recomandă să respectăm structura specifică – incipit, cuprins, încheiere.

Titlul compunerii: Cartea – un testament sacru de la strămoși.  

Incipitul compunerii – vom vorbi puțin despre carte. Spre exemplu: Cartea este cel mai de preț cadou pe care îl avem de la strămoșii noștri. Din carte putem învăța despre noi, despre istoria noastră, despre strămoșii noștri, despre cum am apărut și putem descoperi o mulțime de informații interesante. Cartea este ca un prieten nemuritor (aici poți identifica și un exemplu de comparație). Ne învață mereu câte ceva și mereu are ceva de spus.

Cuprinsul compunerii – vom dezvolta subiectul ales. Spre exemplu: Am avut mereu o atracție față de carte, față de lectură. Am învățat să citesc de la o vârstă fragedă și mi-a plăcut mereu să îmi petrec timpul liber cu câte vreo carte în mână. Am descoperit în carte ceva ce greu se descoperă – liniște și pace.

Cartea mi-a vorbit mereu pe înțelesul meu (aici poți identifica exemplu de personificare). Tot ce vrem să aflăm, putem găsi în carte. De la cum funcționează corpul nostru și din ce este alcătuit, până la cum am apărut noi și care ne sunt rădăcinile. Iar aceste informații au fost puse în cărți de strămoși, care și-au dorit să transmită informațiile și să ne ofere un cadou unic (aici poți identifica exemplu de epitet). Ne-au lăsat acest cadou ca un testament. Un testament sacru, menit să ne deschidă ochii și uși spre lumi nemaipomenite.

Încheierea compunerii – vom concluziona subiectul ales. Spre exemplu: Cartea trebuie apreciată. Are valori nemaipomenite și, deși nu are voce, vorbește mai tare decât oricine și orice. Când totul este în ceață, cartea ne va îndruma.

Mai multe exemple de figuri de stil poți identifica și aici: https://brainly.ro/tema/1034538

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante