Limba română, întrebare adresată de AlinStefan, 9 ani în urmă

Sa ma ajute cineva va rog !
Am nevoie sa imi maresc media si am de facut un eseu !
Realizeaza un eseu comparativ in care vei ilustra tema iubirii pornind de la doua texte : - un text liric 
- un text epic 
Dau toate punctele care le am !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andreeaʚïɞ
1
Erosul eminescian oscileaza intre spiritualizare si pasiune. Sentimentul erotic este ilustrat in mai multe ipostaze: legat de dorul folcloric ( T.Vianu ); in legatura cu natura in devenire" si cu intrupari feminine ( Edgar Papu ); in legatura cu peisajul micro si macro cosmic, care ocroteste iubirea ( G.Calinescu ). Sunt exprimate sentimente legate de suferinta iubirii pierdute ( si daca, Lacul, Floare albastra ), de dragoste fara speranta ( Daca iubesti fara sa speri, De cate ori iubito ). Rareori, dragostea aduce implinirea ( De ce te temi ).



Iubirea, ca sentiment plenar, poate substitui orice alt sentiment, asigurand implinirea. Disparitia iubirii insa pustieste si determina mutilarea spirituala definitiva. Reluarea preocuparilor obisnuite, abstracte, nu mai e posibila.

incercarea de transcendere a conditiei umane este evidenta in Floare albastra, asa cum incercarea de transcendere a conditiei divine este evidenta in Luceafarul. Entitati separate prin legi implacabile, nici indragostitul nici Hyperion nu vor reusi sa depaseasca limitele. incercarea de a se umaniza prin iubire a zeului este similara cu incercarea de a se eterniza a omului prin aspiratia la etern. Implacabilul destin impune ambilor renuntarea. Ceea ce ramane este amintirea experientei sau a incercarii. Atitudinea pesimista din Floare albastra prefigureaza raceala, detasarea, din Luceafarul, la fel cum primele strofe ale poeziei construite pe metafora mortii, anticipeaza finalul tragic al acesteia.
Alte întrebări interesante