Să se afle două numere naturale știind că diferența lor este cu 36 mai mică decât dublul sumei lor , iar suma lor este cu 32 mai mică decât dublul diferenței lor .
Vă rog prin metoda mersului invers ! Sunt in clasa a 5-a ! Vă rog să fie pe înțelesul meu!
cocirmariadenis:
Verifica, te rog , datele !
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
2
a-b=2*(a+b)-36 => numărul
a+b=3*(a-b)-32
a-b=2a+2b-36
a+b=3a-3b-32
a+3b-36=0
2a-2b-32=0 | :2
a+3b-36=0
a-b-16=0 => a=b+16 => b+16+3b-36=0
=> 4b - 20 =0 => 4b=20 => b=5 => a+15-36=0
=> a- 19=0
Suma literelor a și b
Așă acum a=19 și b=5
Aceste cred că îți va fi de folos.
Îți doresc numai sănătate și succese în toate!
Vacanță superbă!
a+b=3*(a-b)-32
a-b=2a+2b-36
a+b=3a-3b-32
a+3b-36=0
2a-2b-32=0 | :2
a+3b-36=0
a-b-16=0 => a=b+16 => b+16+3b-36=0
=> 4b - 20 =0 => 4b=20 => b=5 => a+15-36=0
=> a- 19=0
Suma literelor a și b
Așă acum a=19 și b=5
Aceste cred că îți va fi de folos.
Îți doresc numai sănătate și succese în toate!
Vacanță superbă!
Răspuns de
4
Fie a si b cele 2 numere
a - b = 2 × ( a + b ) - 36
a + b = 2 × ( a - b ) - 32
____________________ → adun cele 2 relatii
2 × a + 0 = 2 × ( a + b ) - 36 + 2 × ( a - b ) - 32
2 × a = 2 × a + 2 × b - 36 + 2 × a - 2 × b - 32
2 × a = 4 × a - 68
4 × a - 68 = 2 × a
4 × a - 2 × a = 68
2 × a = 68
a = 68 : 2
a = 34
In relatia: a + b = 2 × ( a - b ) - 32 , inlocuiesc valoarea lui a
34 + b = 2 × 34 - 2 × b - 32
b + 2 × b = 68 - 32 - 34
3 × b = 2
b = 2 / 3
sau :
Notez a + b = S ( suma); a - b = d ( diferenta)
d = 2 × S - 36
S = 2 × d - 32
_____________
Inlocuiesc in relatia d = 2 × S - 36 pe S si obtin
d = 2 × ( 2 × d - 32) - 36
d = 4 × d - 64 - 36
4 × d - d = 100
3 × d = 100 → triplul diferentei este 108
d = 100 / 3 → diferenta
S = 2 × 100 / 3 - 32 = 200 / 3 - 96 / 3 = 104 / 3
a + b = 104 / 3
a - b = 100 / 3 ⇒ a = b + 100 / 3
b + 100 / 3 + b = 104 / 3
2 × b = 104 / 3 - 100 / 3 = 4 / 3
b = 4 / 3 : 2 = 2 / 3
a = 2 / 3 + 100 / 3 = 102 / 3 = 34
Verific: 34 + 2 / 3 = 2 × ( 34 - 2 / 3) - 32
102 / 3 + 2 / 3 = 2 × ( 102 / 3 - 2 / 3) - 96 / 3
104 / 3 = 2 × 100 / 3 - 96 / 3
104 / 3 = 200 / 3 - 96 / 3
a - b = 2 × ( a + b ) - 36
a + b = 2 × ( a - b ) - 32
____________________ → adun cele 2 relatii
2 × a + 0 = 2 × ( a + b ) - 36 + 2 × ( a - b ) - 32
2 × a = 2 × a + 2 × b - 36 + 2 × a - 2 × b - 32
2 × a = 4 × a - 68
4 × a - 68 = 2 × a
4 × a - 2 × a = 68
2 × a = 68
a = 68 : 2
a = 34
In relatia: a + b = 2 × ( a - b ) - 32 , inlocuiesc valoarea lui a
34 + b = 2 × 34 - 2 × b - 32
b + 2 × b = 68 - 32 - 34
3 × b = 2
b = 2 / 3
sau :
Notez a + b = S ( suma); a - b = d ( diferenta)
d = 2 × S - 36
S = 2 × d - 32
_____________
Inlocuiesc in relatia d = 2 × S - 36 pe S si obtin
d = 2 × ( 2 × d - 32) - 36
d = 4 × d - 64 - 36
4 × d - d = 100
3 × d = 100 → triplul diferentei este 108
d = 100 / 3 → diferenta
S = 2 × 100 / 3 - 32 = 200 / 3 - 96 / 3 = 104 / 3
a + b = 104 / 3
a - b = 100 / 3 ⇒ a = b + 100 / 3
b + 100 / 3 + b = 104 / 3
2 × b = 104 / 3 - 100 / 3 = 4 / 3
b = 4 / 3 : 2 = 2 / 3
a = 2 / 3 + 100 / 3 = 102 / 3 = 34
Verific: 34 + 2 / 3 = 2 × ( 34 - 2 / 3) - 32
102 / 3 + 2 / 3 = 2 × ( 102 / 3 - 2 / 3) - 96 / 3
104 / 3 = 2 × 100 / 3 - 96 / 3
104 / 3 = 200 / 3 - 96 / 3
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Fizică,
9 ani în urmă