sa se arate că următoarea serie este convergentă și să se stabilească suma:
Anexe:
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Este o suma telescopica :
Sn = 1 / 1 · 4 + 1 / 2· 5 + ... + 1 / n(n+3)
3 · Sn = 3 / 1 · 4 + 3 / 2 · 5 + ... 3 / n(n+3)
3 · Sn = (4 - 1) / 1 · 4 + (5 - 2) / 2 · 5 + ... + (n+3 - n) / n(n+3)
3 · Sn = 1 - 1 / 4 + 1 / 2 - 1 / 5 + 1 / 3 - 1 / 6 + .... + 1 / n - 1 / n+3
3 · Sn = 1 + 1 / 2 + 1 / 3 - 1 / (n + 1) - 1 / (n + 2) - 1 / (n + 3)
3 · Sn = 11 / 3 - 1 / (n + 1) - 1 / (n+2) - 1 / (n + 3)
Sn = 11 / 9 - 1 / 3(n+1) - 1 / 3(n+2) - 1 / 3(n+3)
Avem ca lim Sn = 11 / 9 - 0 - 0 - 0 = 11 / 9, deci seria este convergenta
Răspuns de
2
► O metoda (interesanta) pentru determinarea convergentei :
Stiind ca seriile cu termenii sunt convergente (fiind serii armonice generalizate Riemann cu exponent ) rezulta ca seria data este convergenta
► Pentru determinarea sumei :
- Observam ca :
- Deci, inlocuind :
- Diferenta de sume este egala cu :
- Daca ne intoarcem :
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Ed. tehnologică,
8 ani în urmă
Fizică,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă