Matematică, întrebare adresată de coreea2000, 9 ani în urmă

Sa se considere ecuatia x^2+(m+1)x+m+5=0 cu solutiile x1 si x2 . Sa se determine o relatie intre solutii in dependenta de m ,folosind relatiile lui Viete. Va rog mullllt!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
1

x_1+x_2=-\dfrac{b}{a}=-\dfrac{m+1}1=-m-1;\\x_1\cdot x_2=\dfrac{c}{a}=\dfrac{m+5}1=m+5

Din prima relație avem că m = --1 -- x₁ -- x₂, care introdusă în a doua relație duce la:

x₁·x₂ = 5 --1 -- x₁ -- x₂, deci x₁·x₂ + x₁ + x₂ = 4.

Simplu, nu ? :-).

Green eyes.


coreea2000: adica totul depinde de m
GreenEyes71: Unde se află acest enunț ? La tine în caiet, sau într-un manual, sau într-o culegere ?
coreea2000: Intr-un test pe care ni l-a dat profesoara
GreenEyes71: Perfect, ca să vezi ce bine știe profesoara voastră să scrie un enunț. Dacă ar fi fost dintr-un manual, sau dintr-o culegere, crede-mă că ar fi scris clar și corect "independentă". În acest caz, eu aș face așa în locul tău: dacă enunțul este "in dependenta", atunci folosește-te doar de relațiile lui Viete, adică de primele 2 relații scrise de mine la rezolvare. Dar dacă enunțul este cu "independentă", atunci folosește-te de soluția completă.
GreenEyes71: De fapt, stai: în enunț scrie clar O RELAȚIE, una singură. Dacă soluțiile sunt in dependență de m, atunci nu poți avea O relație, ci 2 relații. Rămân la părerea că este vorba despre o relație INDEPENDENTĂ de m, adică soluția completă de mai sus. Scrie-mi mâine dacă am avut, sau nu dreptate, sunt curios !
coreea2000: ok multumesc o sa-i propun profesoarei aceasta rezolvare si o sa-ti dau maine raspunsul:)
GreenEyes71: Ai încredere că ai soluția corectă, spune-i din partea mea profesoarei că "in dependenta" este ea, corect ar fi "independentă". O fișă cu probleme trebuie verificată înainte de a fi dată elevilor, nu ? Sigur !
coreea2000: da am analizat ex care l-ai rezolvat si chiar are logica si avem si relatia care este ceruta in conditie ,ok inca o data multumesc!!!
GreenEyes71: Mă bucur mult că ți-am putut fi de folos, mult succes la școală !
GreenEyes71: Atenție, că în loc de "... ex care l-ai rezolvat", corect se spune și se scrie "... ex PE care l-ai rezolvat", cazul acuzativ, în limba română. Atenție mai mare pe viitor ! :-))).
Alte întrebări interesante