Matematică, întrebare adresată de Aniechan, 8 ani în urmă

Să se determine imaginea intervalului [2,3] prin functia f:R->R, f(x) =x^2-4x+3

Anexe:

Aniechan: Ăsta e tot enunțul ((
GreenEyes71: Nu asta am întrebat. Enunțul este cum trebuie. Pornind de la enunț, te întreb eu pe tine (încerc să te ajut), care sunt intervalele de monotonie ale funcției din enunț ?
Aniechan: Aaaa păi eu am aflat D (delta ) si mi-a dat 4 ? Sper ca e bine . După care x1=3 , x2=1 iar de aici nu am mai facut nimic . Dar intervalul de monotonie ar venii ?( -infinit , 1 cresc , ) , iar (1,3) descr , (3 +inf) cresc ? Sper ca e bine ??
GreenEyes71: * ar veni, cu un singur "i" la veni, bine ?
Aniechan: Bine ?!?
GreenEyes71: Graficul funcției este o parabolă, pentru care avem doar 2 intervale de monotonie, nu mai multe. La acest exercițiu, nu te ajută x1 și x2, ci te ajută valoarea lui x pentru care funcția ia valoarea minimă. Ce formulă are această valoare a lui x ? x = ?
Aniechan: Oricum mersi de ajutor , nu îmi trecea prin cap sa folosesc intervalele de monotonie
GreenEyes71: Stai că nu am terminat !
Aniechan: Ies un moment pentru a actualiza Brainly , scuză mă un pic
GreenEyes71: Se pare că nu ai nicio grabă, OK.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antiderivativeLover
2

Răspuns:

f(x) =x^{2} - 4x+3

Functia generala este:

f(x) = ax^{2} + bx + c

Observam ca semnul lui a este pozitiv (+1).

Prin urmare, f (x) este descrescatoare in intervalul (-∞,      y_{v} \\]

si crescatoare in intervalul [y_{v}, ∞).

Ne folosim de formula varfului parabolei pentru x:

x_{v}=\frac{-b}{2a}

=> x_{v} = 3/2 = 2\\

Prin urmare invervalele de monotonie ale functiei sunt  

(-∞, 2] si [2, ∞)

Vedem cum ne incadram cu f(2) si f(3), daca apartin unui interval de monotonie in intregime, putem spune ca aceasta este imaginea functiei; altfel trebuie sa calculam varful parabolei pentru y ( y_{v} este punct minim al functiei in cazul nostru) si apoi sa gasim punctul maxim al acesteia.

f(2) = -1

f(3) = 0

Din fericire ne aflam complet intr-un interval de monotonie, deci putem spune ca:

f:[2,3] -> [-1,0]

Sper sa fie in regula si daca ai neclaritati nu ezita sa intrebi! :)


antiderivativeLover: Ai foarte mare dreptate, sper totusi sa intrebe daca are vreo nelamurire (chiar il rog sa o faca!).
Aniechan: Abia am terminat clasa a 9 a ((
antiderivativeLover: Oh, god, sorry. Fara derivate, ne folosim de proprietatile functiei de gradul al doilea, mai exact varful parabolei.
Aniechan: Nu ai de ce sa îți ceri scuze , e vina mea că nu știu să lucrez la mate .
antiderivativeLover: Derivatele se fac in clasa a 11-a semestrul 2, rescriu acum rezolvarea. Este complet vina mea! Si te rog nu mai spune lucrul acesta, sunt sigur ca te pricepi, doar ca ai nevoie de exercitiu, mai ales la matematica.
Aniechan: Îți mulțumesc , vreau să lucrez mai multe exerciții , am niște fișe , și dacă a-și prinde metoda . Le pot face pe restul asemănătoare singurică . Numai că dacă nu știu nici măcar asta cum să trec mai departe … si nici nu mi-aș dorii să sar peste ele la altele …
antiderivativeLover: Ai dreptate. La exercitiile similare poti sa te folosesti de varful parabolei si de monotonie. Daca nu ai inteles, te rog sa-mi spui! :)
antiderivativeLover: Si, de asemenea, scuze inca o data pentru confuzie!
GreenEyes71: Rezolvarea este greșită, intervalele de monotonie NU se referă la axa verticală OY, deci trebuie folosit x vârf, nu y vârf. Ți-am trimis o cerere de corectare, te rog să corectezi.
Aniechan: am înțeles pană la urmă si am făcut bine in caiet trebuia sa dea ca e minus infinit cu 2 supra 1 si 2 supra unu si plus infinit la intervalele de monotonie ? Chiar m-a ajutat foarte mult rezolvarea pentru că eu nu știam metoda deloc ce trebuia să folosesc cum să încep
Alte întrebări interesante