Matematică, întrebare adresată de geambasularisa5, 8 ani în urmă

Sa se precizeze numărul punctelor unghiulare ale funcției

Anexe:

GreenEyes71: Am un sfat pentru tine. Având în vedere că problema este din culegerea de admitere la UPT (Universitatea Politehnica din Timișoara), pentru anul 2020, cred că ar fi super dacă în enunț ai scrie explicit așa: Admitere UPT 2020, problema AM 106.

În acest fel, alți utilizatori vor găsi mult mai ușor problema, dacă au nevoie de rezolvare, respectiv alți utilizatori te pot ajuta pe tine, dacă mai ai și alte probleme de rezolvat.
GreenEyes71: Asta se întâmplă pe un forum, utilizatorii se ajută între ei. Pe Brainly.ro și pe alte site-uri nu poți căuta după textul scris într-o poză, înțelegi ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
9

Salut,

Problema din pozaă este problema AM 106, din culegerea de admitere la UPT 2020.

Observăm că funcția din enunț este pară, adică f(x) = f(--x), deci reprezentarea ei grafică este simetrică față de axa verticală OY.

Funcția este de asemenea continuă, pentru că este rezultatul compunerii unor funcții elementare, care sunt continue prin natura lor.

Pentru x = 0, funcția ia valoarea 0, pentru că ln1 = 0.

Studiem derivabilitatea în punctul x = 0:

\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{f(x)-f(0)}{x-0}=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{\sqrt{ln(x^2+1)}-0}{x}\overset{\mathrm{L'Hospital}}{=\joinrel=}=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{(\sqrt{ln(x^2+1)})^{'}}{x'}=\\\\\\=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{\dfrac{2x}{\dfrac{x^2+1}{2\cdot\sqrt{ln(x^2+1)}}}}{1}=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{x}{\sqrt{ln(x^2+1)}}=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{x}{\underbrace{\sqrt{\dfrac{ln(x^2+1)}{x^2}}}_{Tinde\ la\ 1}\cdot x^2}=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{x}{\sqrt{x^2}}

Știm că √x² = | x |, modul de x. Mare atenție la această greșeală, radical din x² NU este egal cu ,x, ci este egal cu modul de x.

Pentru x negativ, limita este egală cu --1, iar pentru x pozitiv, limita este egală cu +1.

Derivatele laterale în punctul x = 0 sunt finite și diferite. Asta înseamnă că avem un singur punct unghiular. Am atașat și o reprezentare grafică, să înțelegi mai bine rezolvarea.

Green eyes.

Anexe:

micloseduard: Bună ziua. Vă mulțumim pentru răspuns. Aș avea o nelămurire: de ce, în studierea limitei, s-a eliminat la un moment dat x^2+1? Știind că x tinde către 0, să înțeleg că ne este permis să „renunțăm” la el? Mă gândeam doar că ar putea influența în vreun fel limita.
GreenEyes71: Salut,
Mă bucur că ai putut găsi rezolvarea, problemei. Cum x tinde la 0, este clar că x² + 1 tinde la 1, așa că în timpul rezolvării preferăm să scăpăm cât mai mult de acest "balast". Nu are rost să îl duci mai departe în rezolvare, câtă vreme acea fracție 1/(x² + 1) tinde la 1. Îți ușurează mult rezolvarea. În condiții de examen, nu vei avea timp să fii super riguros cu rezolvarea, de contat contează să alegi varianta corectă, nu să oferi explicații laborioase în rezolvare.
micloseduard: Am înțeles. Sunt foarte recunoscător pentru că mi-ați răspuns. Voi posta și eu o întrebare imediat legată de niște inegalități care mi-au dat bătăi de cap și nădăjduiesc să am suportul dumneavoastră și în acel caz. :)
Alte întrebări interesante