Chimie, întrebare adresată de pensionara, 9 ani în urmă

sa se stabileasca raportul dintre numarul de electroni participanti si cel naparticipanti la formarea unei legaturi pi din formula unui compus care contine 1 sau mai multe legaturi duble.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirceavaman
3
luam ca exemplu etena
voi scrie in loc de liniile specifice legaturilor chimice, cei electronii, care realizeaza aceste legaturi
H     H
:       :
C : : C  o pereche de e⁻ C-C, sunt electroni π, restul perechilor de e⁻ sunt Ф
:       :
H     H
o molecula de etena are: 5 perechi Ф : 1 pereche π
raportul de π:Ф=1:5
Insa pe caz general, avem 1:5+3n, unde n-numarul de grupe CH₃ care mai exista pe langa dei 2 atomi de C, implicati in dubla legatura (pentru propena avem 1:8, pentru butene 1:11, etc)
pentru o molecula de 1,3 butadiena: CH₂=CH-CH=CH₂ avem:
2legaturi π : 9 legaturi Ф (o legatura Ф dispare, iar cealalta devine π)
si aici pe caz general,  π:Ф=2:9+3n

pensionara: multumesc pentru explicatii.presupun ca Ф se refera la sigma. compusul propus pentru stabilirea raportului de electroni este mult mai complex. sper ca aceste informatii sa ma ajute sa numar corect perechile de electroni. multumesc inca o data pentru ajutor.
mirceavaman: Exact. Puteti pune compusul aici, pentru verificare
pensionara: buna seara,as vrea sa scriu formula insa nu ma pricep la calculator. are o ciclohexena (legatura dubla c1- c2), cu un metil in pozitie 1, cu doi metil in pozitie 3 (meta) si care are in pozitia orto (2) un alcool monohidroxilic nesaturat format din 9 atomi de c, cu 4 legaturi duble in pozitia 1,3,5,7 si cu 2 grupari metil in pozitia 3 si 7. . acest subiect l-am gasit in varianta de bac 2015 sesunea mai( pentru olimpici) proba de chimie organica nivel I+II, teoretic
mirceavaman: Si vreti sa-i faceti raportul dintre electronii π si cei neparticipanti
mirceavaman: ?.
mirceavaman: Ei bine, in acest caz, vom vedea numarul de legaturi π. Avem 5 legaturi π => 10e- π. Aici electronii neparticipanti, nu se refera la electronii sigma, ci la cei care nu participa la formarea vreunei legaturi. Acesti electoni se afla la oxigen. Fiind in grupa a VI-a A, are 6e- pe ultimul strat, doi folosindu-i in formarea legaturilor covalente cu C si O, ceilalti 4 fiind neparticipanti. Raportul π: neparticipanti=10:4=5:2
pensionara: buna ziua, ati fost extraordinar de explicit. va multumesc muuult pentru ajutorul acordat.
Alte întrebări interesante