Fizică, întrebare adresată de Barabule11, 8 ani în urmă

să se transforme
108kg/h=?m/s
50m/s =?kg/h


2 Ce înseamnă mărimi direct proporționale și mărimi invers proporționale


escu: Confunzi kg cu km!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de geani39
1
Definitie. Doua marimi se numesc direct proportionale, daca depind una de cealalta , astfel incat daca una creste de un numar de ori, atunci si marimea celeilalte creste de acelasi numar de ori.

Definitie: doua marimi se numesc invers proportionale, daca atunci cand una creste (scade) de un numar de ori, atunci cealalta se micsoreaza (creste) de acelasi numar de ori.

Barabule11: Mulțumesc
geani39: cu plăcere
Barabule11: :)
escu: Rezolvarea problemei care este?
Răspuns de eLa556
1
108km,/h=108000m/s
50 m/s=0,005km/h
 
marimile direct proportionale sunt acele marimi care respecta conditia urmatoare: de cate ori creste una dintre marimi de atatea ori va creste si cealalta, sau de cate ori scade o marime de atatea ori va scade si cealalta.


marimile invers proportionale sunt cele marimi care respecta urmatoarea conditie: de cate ori creste una dintre marimi de atatea ori va scade cealalta, sau de cate ori scade una de atatea ori va scade cealalta.

exemplu: un copil face cinci exercitii pe zi, 2 copii cate exercitii vor face impreuna pe zi?
este clar ca cei 2 copii vor face de doua ori mai multe exercitii decat unul singur. ceea ce inseamna ca cei 2 copii fac impreuna 10 exercitii. ( model de marime direct proportionala)

un muncitor termina o lucrare in 8 zile , 2 muncitori in cate zile vor termina aceeasi lucrare?    este clar ca 2 muncitori termina mai repede lucrarea ceea ce rezulta este ca cei doi muncitori vor termina lucrarea mai repede , anume in 4 zile.( marimi invers proportionale)

SPER CA TE- AM AJUTAT!!!!!!!




Alte întrebări interesante