Limba română, întrebare adresată de Trilogy, 9 ani în urmă

Salut am dat teza la romana vineri si a fost o cerinta in care trebuia sa fac demonatratie ca primele 3 strofe din poezia "Freamat de codru" fac parte din genul liric. Eu am scris asta:
Opera literara "Freamat de codru" de Mihai Eminescu este specie a genului liric deoarece autorul isi arata sentimentele, trairile, ideile in mod direct prin intermediul eului liric.
In primul rand modul de expunere este descrierea deoarece poetul descrie un cadru natural cu ajutorul pasarilor si izvoarelor.
In al doilea rand observam o multime de figuri de stil cum ar fi personificarile "apa suna somnoroasa"; " ea in valuri sperioase" precum si epitete ca "ciripesc pitite-n ramuri" . Putem observa si imagini artistice, cele predominante fiind imaginile auditive " apa suna somnoroasa", "ciripesc pitite-n ramuri" dar si vizuale precum "si se leagana sub soare" . Putem observa si pronume la pers. 1 si a 2 ea, el.
In concluzie opera literara " Freamat de codru " este specie a genului liric deoarece are toate trasaturile de mai sus.

Va rog sa spuneti cate puncte din 30 pot primi si ce parere aveti si sa imi spuneti ce am omis


gabypopovici: parerea mea este ca ai facut bine
Geta1955: 1. Care-i epitetul la "ciripesc pitite-n ramuri? 2. "Putem observa si pronume la pers. 1 si a 2 ea, el." Cum adica: ea si el sunt pers 1 si 2?
Trilogy: Ciripesc pitite-n, am subliniat in teza si am dat doar 2 exemple si atat..
Trilogy: Adica sunt in poezie si pronume la pers 1 si a 2 dar eu am dat ex doar la o persoana
Geta1955: Epitetul are rolul de a arata o insusire deosebita a substantivului ... "pasarile ciripesc ascunse in ramuri" nu indica nicio insusire deosebita nici a subs. pasarile si nici a subs. ramuri.....
Bluexberry: Epitetul este un substantiv+ un adjectiv. Asa il tin eu minte.
Geta1955: In primul rand trebuia sa dai definitia textului liric: un text literar in care autorul exprima ganduri, idei, sentimente in mod direct, prin intermediul eului liric, folosind un limbaj artistic, incarcat de subiectivitate.
Trilogy: Aaaa eu credeam ca e epitet.. Eh macar 10 puncte sa iau :)) 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bluexberry
5
Noi avem un model de pe care facem argumentarile. Folosim "In opinia mea, opera literara ,,..." , de ..., apartine genului liric, deoarece scriitorul isi exprima in mod direct ideile si sentimentele prin intermediul eului liric,al figurilor de stil si al imaginilor artistice" ,apoi vine" In primul rand, in poezie se descriu sentimente de ...., eul liric facandu-si prezenta prin ...(verbe/pronume de pers I, a-II-a, singular, plural etc).Titlul se afla in stransa legatura cu tema textului, (aici se explica titlul si se prezinta tema). Indicii spatio-temporali fiind...(se indica indicii spatio-temporali). In al doilea rand, cu ajutorul figurilor de stil(se prezinta 2-3 exemple de figuri de stil explicate) si al imaginilor artistice(se prezinta 2-3 exemple de imagini artistice explicate) se descrie cadrul natural al... .Modul de expunere principal este descrierea. Un rol important il au si elementele de versificatie(se prezinta tipul strofei, rima, masura si ritmul poeziei). In concluzie, opera literara ,,..." ,de ..., apartine genului liric, indeplining toate trasaturile caracteristice acestui gen literar. ~~ Asa facem noi argumentarile. Pentru ce ai facut tu nu stiu cat ti-ar da. "ciripesc pitite-n ramuri" nu este un epitet. Daca te ei dupa modelul de mai sus, poti sa iei 30 de puncte. Acum depinde si de profesorul/profesoara pe care o ai. Iar "ea,el" nu sunt de pers I si a-II-a ci de a-III-a. Ai uitat sa scrii si de titlu si de tema. Nu cred ca vei lua 30 de puncte. Poate 10-15 puncte. Dar asta este doar parerea mea. Acum conteaza doar parearea profesorului/profesoarei tau/tale.

Trilogy: Multumesc de parere !!
Bluexberry: Cu placere! ... *iei ...am scris din greseala "ei" acolo jos.
Bluexberry: Am uitat sa spun ca intr-o argumentare sa nu pui niciodata "arata" ...mai bine" nuanteaza","exprima","reprezinta",,"sugereaza", "descure", dar nu " arata". Asa ne-a spus noua profesoara de romana.
Bluexberry: descrie*
Alte întrebări interesante