Limba română, întrebare adresată de dragos5511, 9 ani în urmă

salut am mare nevoie de ajutorul vostru , am de facut pentru maine 2 compuneri si nu ma pricep , prima ar fi ,,cum am invatat sa merg pe bicicleta ,, si a 2 a ar fi ,,fetita care se juca de-a dumnezeu ,, va rog mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danrajnita
1
Prima In vara anului 2007. Eram cu toata familia la bunici. Aveam doar 6 ani, mama, tata, fratele (zi  sora daca ai), bunica si bunicul s-au adunat toti in fata casei ca sa ma invete sa merg pe bicicleta. De la inceput nu intelegeam ce se intimpla, era ceva bizar. Apoi am aflat despre o oarecare traditie ca ori ce membru din familia mea la virsta de 6 ani trebuie sa stie a merge pe bicicleta. De la inceput imi era frica, din prima chiar am cazut de 2-3 ori. Dupa care nu mai vroiam sa incerc. Insa cind am vazut-o pe mama cum merge, m-am inspirat si am incercat din nou. De data aceasta tata ma tinea din spate, iar atunci cind il intrebam ,,Ma tii" el raspundea foarte concret si increzut ,,DA". La un moment mi-a dat drumul fara sa bag de seama ca merg singura. A fost o experienta de neuitat. 
A doua 
Cartea urmărește drama Rădiței, o fetiță a cărei mamă este plecată în Italia la muncă pe o perioadă de câțiva ani.Mălina, sora mai mare a Rădiței este luată de tatăl lor, cu care trăiește în apartamentul familiei, în timp ce Rădița rămâne la bunicii materni."Mama nu mai are față, i s-a tocit, liniile care la bătrâni se adâncesc din ce in ce la ea aproape că au dispărut. Mama e o voce umedă care o întreabă ce-mai-faci-iubita? ce-note-ai-mai-luat-la-școală? ce-cadou-să-ți-iau-de-ziua-ta? te-înțelegi-bine-cu-Buna? Fața ei ovală întinerește, începe să arate netedă ca în fotografii."Mare parte din poveste este prezentată din prisma fetiței, dar și din punctul de vedere al Letiției, mama Rădiței, sau al Laurei, o prietenă de-a Letiției plecată de asemenea la muncă în străinătate.Romanul - în plan secund - prezintă viața pe care o duc cele două femei, Letiția și Laura în Italia, dar și problemele de care acestea se lovesc.Dorul de casă, dorul de familie, de copii și umilința de a lucra în posturi înjositoare în străinătate, dar cu toate acestea mai bine plătite decât în România, sunt problemele de care se lovesc în general cei plecați din țară.Letiția ajunge să fie îngrijitoarea unei bătrâne bogate care se deplasează într-un scaun rulant, în timp ce Laura schimbă mai multe astfel de job-uri, mai mult sau mai puțin umilitoare, toate din dorința de a strânge bani pentr a-și face un trai mai bun în România.Gândul tuturor celor care pleacă să lucreze în străinătate este acela de a se întoarce în țară după o perioadă, dorința lor cea mai mare este să-și construiască locuințe, care rămân mai apoi pustii și mereu neterminate din cauza problemelor financiare. Mulți dintre colegii de clasă ai Rădiței au colegi părinți plecați la muncă în Spania sau Italia. Copiii rămân adesea acasă în grija bunicilor sau a părintelui rămas acasă, dar lipsa părintelui plecat rămâne împregnată în sufletul celor mici.Una dintre plăcerile Rădiței este jocul de-a Dumnezeu, de unde și titlul cărții. Ea urmărește cu atenție persoanele din jur și telepatic le îndeamnă ce să facă. 




dragos5511: mersi enorm
danrajnita: Cu cea mai mare placere !
Alte întrebări interesante