Limba română, întrebare adresată de mrdistractieoz09o5, 8 ani în urmă

Salut,am nevoi de ajutor la un test de pregatire pt evaluarea nationala clasa a viii-a:

Redacteaza o compunere de minim 150 de cuvinte in care sa motivezi aparenta la specie a pastelului "Noapte de mai" de St.O Iosif.
In compunerea ta.trebuie:
-sa precizezi 2 trasaturi ale pastelului
-sa prezinti detaliat doua trasaturi ale pastelului,valorificand textul dat
-sa respecti structura specifica tipului de compunere
-sa ai obligatoriu numarul minim de cuvinte


Multumesc anticipat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisaciubotaroxz0bp
10
Pastelul reprezintă specia liricii peisajiste în care se prezintă un tablou din natură față de care autorul își transmite în mod direct gândurile și sentimentele de (spui tu ce crezi ca sentimente are)prin vocea eului liric surprins în ipostaza contemplatorului.
Modul de expunere folosit este descrierea artistica in versuri,de tip tablou,fiind inregistrate elementele care l au impresionat pe descriptor.Astfel,sunt preluate elemente ale realitatii inconjuratoare pe care autorul le transfigureaza conform sesibilitatii sale creatoare.
La nivel morfologic,se remarca prezenta grupui nominal(substantiv+adjectiv;dai exemple),iar la nivel stilistic a unei palete diversificate de figuri de stil(exemple) si imagini artistice(exemple).
Se remarca prezenta a doua planuri ale descrierii:unul exterior al naturii descrise si unul interior al sentimentelor(sau afectelor)
Planul exterior poate surprinde atat prezenta elementelor telurile(terestre),cat si a celor cosmice(celeste).Totodata,tabloul descris poate fi static sau dinami(vezi in text de care este),iar descrierea se poate realiza pornindu se de la o imagine de ansamblu,panoramica si focusandu se ulterior pe detalii.Într-un pastel poate exista o dominanta cromatica(zici care este culoarea care predomina).Limbajul este unul conotativ,potențandu se pe sensurile figurate ale cuvintelor.
In concluzie,textul “Noapte de mai” de Stefan Octavian Iosif este un pastel.

denisaciubotaroxz0bp: Coroană te roggg
Alte întrebări interesante