Limba română, întrebare adresată de maximselchin, 8 ani în urmă

Salut, am nevoie de câte un exemplu de opera literara:epica, lirică și dramatică.
Și argumentați de ce textele aparțin genului respectiv

Dau coroană ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Operă epică: Baltagul de M. Sadoveanu - este operă epică pentru că autorul își exprimă în mod indirect ideile și sentimentele; prezența personajelor; opera are un narator care relatează acțiunea desfășurată pe momentele subiectului; indicii temporali și spațiali sunt bine definiți; mod de expunere dominant: narațiunea.

Operă lirică: Luceafărul de M. Eminescu - este operă lirică pentru că autorul își exprimă în mod direct sentimentele cu ajutorului eului liric; mărci lexico-gramaticale ale eului liric (pronume şi adjective pronominale de persoana I, verbe de persoana I); prezența figurilor de stil și a imaginlior artistice care îmbogățesc limbajul poetului; modul de expunere dominant: monologul liric.

Operă dramatică: O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale - este operă dramatică pentru că autorul își exprimă ideile și sentimentele în mod indirect; prezența personajelor situate adesea într-un conflict de interese; prezența didascaliilor (indicații scenice); tipuri de comic (comic de limbaj, situație, nume); textul este împărțit în acte, scene și tablouri; mod de expunere dominant: dialogul.

Alte întrebări interesante