Chimie, întrebare adresată de XTheAlex, 9 ani în urmă

Salut.Am o problema la chimie,nu înțeleg legăturile covalente.Ce trebuie să fac când mi se da de exemplu H2O,am făcut la tabla exercițiile și nu ne dădea nr de electroni,cum fac legătura,și ce fel de legaturi exista,și să îmi explicați va rog cea de ionizare.


Sorina611: Nu v-a explicat deloc? Aș vrea să văd cât de mult ști despre asta... Nu ai prea înțeles legăturile? Și "cea de ionizare" se referă la legătura ionică sau la energia de ionizare?
XTheAlex: Legatura ionica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
18
Legăturile covalente se realizează prin punere în comun de electroni. Se realizează între atomii nemetalelor.
Fiecare nemetal pune un anumit număr de electroni în comun în funcție de câți electroni are pe ultimul strat. Atomii nu au în general (înafară de gazele rare) o constituție stabilă, adică fie 8, fie 2 electroni pe ultimul strat. De aceea ei vor să pună în comun cu alți atomi niște electroni ca să devină stabili.
Oxigenul are 6 electroni pe ultimul strat. Așa că va pune în comun 2 electroni ca să aibă octet pe ultimul strat.
Hidrogenul are un electron. El nu are cum să facă o configurație de octet, că nu are de unde să pună 7 electroni. Va face, deci, configurație de dublet. Își pune "la bătaie" electronul. Și cam așa se realizează legătura covalentă. Ambii atomi au dreptul să folosească în mod egal electronii ca să-și ocupe straturile, le convine amândurora.
Oxigenul se conectează cu 2 atomi de hidrogen, din cauza numarului de electroni de pe ultimul strat pe care îl prezintă fiecare atom.
Există legătură covalentă, ionică, coordinativă și metalică.

În ceea ce privește legătura ionică, ea se realizează între atomi ai metalelor și ai nemetalelor. Dacă te uiți la tabelul periodic, vezi că metalele sunt situate în primele grupe principale, iar nemetalele în ultimele grupe principale. Dacă metalele sunt în primele grupe, au un număr mic de electroni pe ultimul strat. E mult mai ușor să cedeze 1,2,3 electroni, decât să accepte 7,6,5 electroni. De aceea, metalele cedează electroni și devin ioni pozitivi (cationi).
Nemetalele, pe de altă parte, preferă să accepte câțiva electroni decât să cedeze mai mulți. Ei acceptă electronii eliberați de metale și devin ioni negativi (anioni). Avem, deci, ioni negativi (nemetale) și ioni pozitivi (metalele), și fiindcă semnele contrare se atrag, ionii de semn contrar se vor atrage și ei și se vor forma COMPUȘI IONICI! Nu există molecule ionice, doar compuși ionici!

Sper că am explicat cum trebuie și ce trebuie. Dacă nu e ok, mai întreabă și o să încerc să te lămuresc. :)
Alte întrebări interesante