Limba română, întrebare adresată de akshow, 8 ani în urmă

Salut
Am o tema de casa (rezumat de 'eu sunt malala') si vreau sa stiu daca am facut niste greseli

Malala s-a născut într-un județ din nordul Pakistanului, aproape de granița cu Afganistan. A avut parte de o copilărie aproape fericită, până la un punct. Ea a fost fata unui profesor și militant activ pentru dreptul la educație, Malala a mers de mică la școală și a luptat să fie întotdeauna prima în clasă, s-a bucurat de libertate, la care alți copii doar viseau să aibă.Ea mai citea cărți de la Anna Kareina și de la Jane Austen în care erau vorba despre libertate și bucurie pentru toți copii,iar tatăl ei întotdeauna împingea pe ea ca să-ți inplinească visele.Malala mergea la o școală la satul ei din Swat,se juca cu prietenele și cu frații ei. Ea avea ca și vecină o fată pe nume Safina,cu care vorbeau în fiecare zi și se uiteau la seriale printr-o gaură de cărămidă care era din zidul care le împărțea camerele. Malala în totdeauna a vrut să meargă împreună cu băieții la școală,dar din păcate n-avea voie dinbăieții cauza religiei.
Începund din 2007 Talibanii îs construct influența în Swat din ce-n ce mai rapid,în 2008 prim minustrul Musharraf pleacă în izolare iar începund din 2009 toate șolile de fete au trebuit să se închide. Într-o seară niște oameni cu Talibani intră în casa Malalei ca să spune tatăl ei ce o să se întâmple dacă nu închid școala de fete,dar tatăl ei a câștigat cearta cu oamenii,dar și așa trebuia să închide școala cu forță,iar talibanii din cele auzite de la ceartă,familia lui Malala o să aibă niște consețiințe nedorite. Malala nu putea accepta. În timp ce restul prietenelor ei se ascundeau, ea a început să vorbească în public, mai întâi la adunări, alături de tatăl ei, apoi prin interviuri telefonice, despre dreptul lor la educație, despre motivele pentru care talibanii nu vor să mai aibă acces la cărți și cultură. Dar talibanii nu așteptau că tatăl lui Malala făcea o școală secretă pentru fetele din Swat.Din frică că talibanii erau în zonă familia ei în fiecare seară verifica că poartea era încuiată.Dar talibani se uitau din spatele lucrurilor,dar Malala și tatăl ei nu se așteptau ca talibanii să atacă un copil.
Din păcate într-o zi ca și oricare alta Malala ,Safina și încă două fete au fost împușcați de două oameni în talibane ăntr-o rulotă.
Din fericire cele patru fete au reușit să supraviețuiască asasinarea iar Malala a ajuns în Birmingham cu familia ei ca și izolare.După o statură în spital Malala nu era prea confortabil cu viața ei nouă în Anglia,dar așa nu aveau frica că talibanii o să intre în casa lor.Între timp Musharraf se întoarce în ţară şi e arestat apoi se organizează alegeri, în ciuda violenţelor din partea talibanilor și Nawaz Sharif câştigă şi devine prim-ministru pentru a treia oară.
Iar pe Iulie 12 2013 Malala ia premiul Nobel de pace și se adresează Naţiunilor Unite la New York în ziua aniversării ei de șasesprezeced ani şi cere educaţie gratuită pentru toţi copiii din satul ei.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simpledimple2008
0

Răspuns:

Bună ziua!Totul este corect!Am avut și eu de făcut o fișă de lectură pe cartea aceasta.Este foarte corect din orice punct de vedere.Baftă

Răspuns de zorilaciprian14
1

Răspuns:

inafara de ortografie nu prea ai greseli dar unde este deznodamantul?

Alte întrebări interesante