Limba română, întrebare adresată de arusateanu, 8 ani în urmă

salut am si eu nevoie de rezumatul textului portretul artistului in tinerete de james joyce

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Goapo17
4

Răspuns:

În cazul în care ai primit cerința de a scrie rezumatul operei Portret al artistului în tinerețe, pe Liceunet găsești ajutorul de care ai nevoie. Marele avantaj este că eseul a fost scris de către un profesor de limba și literatura română, astfel că limbajul este cât mai pe înțelesul tău, iar rezumatul conține toate detaliile pe care trebuie să le cuprindă un material de acest gen.

„Romanul se deschide cu cea mai veche amintire a lui Stephen Dedalus, surprins în postura de copil. Stephen era un copil supus, retras, neîndemânatic în exerciţiile fizice şi care încearcă să înţeleagă lumea din jurul său. La vârsta de trei ani, începea să se identifice cu mediul înconjurător: cu familia, cu lumea materială, precum și cu cea a cuvântului. Locuia împreună cu mama, tatăl său, mătușa Dante și unchiul Charles. La o vârstă fragedă, Stephen părăsește casa părintească pentru a studia la o școală iezuită cu internat, unde întâmpină probleme cu profesorii și colegii.

Deși se întoarce după o perioadă nefericită departe de casă, Stephen nu mai găsește în locul natal refugiul pe care îl lăsase în urmă. Familia se confrunta cu probleme financiare, drept pentru care băiatul este mutat la o școală iezuită locală, colegiul Belvedere. Acolo, el este văzut ca fiind serios și inteligent, dar trăiește drama inadaptării sociale. Nemulțumit de el însuși, Stephen este împovărat și de problemele de acasă, fiindcă tatăl său devenise alcoolic.

Alte întrebări interesante