Biologie, întrebare adresată de Berindedumitru11, 8 ani în urmă

Salut! As dori dacă se poate un referat cu titlul,, factorii abiotici fizici''Dau coarana și puncte referatul vreau sa fie de maxim 2 pagini caiet mic​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de briannamaria798
0

IOTOPUL SI FACTORII

ABIOTICI

Biotopul-reprezinta totalitatea factorilor de mediu prezenti intr-un anumit spatiu de viata.

Ecosistemul- unitatea structurala si functionala care se stabileste intre biotop si biocenoza. Diversitatea formelor de relief si a climei determina diversitatea biotopurilor.Factorii abiotici nu au valori constante ci variaza in functie de anotimp, de alternanta zi-noapte, de unele calamitati, etc.

STRUCTURA UNUI BIOTOP

-este data de totalitatea factorilor abiotici. Ei pot fi:

GEOLOGICI => natura substratului (de roca, tip de sol);

=> tipul de apa (statatoare, curgatoare);

GEOGRAFICI => pozitia geografica pe glob;

=> altitudinea, latitudinea;

=> mecanici- miscarea aerului, a apei, cutremure, eruptii vulcanice;

FIZICI => lumina, temperatura, umiditatea, precipitatiile;

CHIMICI => pH-ul, azotul din sol, substantele minerale si organice din sol;

Factorii abiotici si influenta lor asupra vietuitoarelor.

A. RELATIA SOL-VIETUITOARE

Solul-patura superficiala de la suprafata scoartei terestre, care contine substante minerale si organice necesare pentru plante.El reprezinta si locul unde traiesc multe specii de vietuitoare. In sol se mai gasesc bacterii fixatoare de azot.Solul este locuit de o fauna bogata si variata constituita din protozoare, insecte, mamifere de talie mica. Ramele au rol important deoarece prin saparea galeriilor, afaneaza solul, favorizand circulatia aerului si a apei.

B. RELATIA APA-VIETUITOARE.

Apa se gaseste in toate organismele vii, in proportii diferite, avand rol in procesele metabolice care nu pot avea loc in lipsa ei. Ea reprezinta calea de transport a substantelor minerale si organice in ecosisteme. Sub diferitele ei forme (ploaie, zapada, etc.) apa influenteaza viata, inmultirea vietuitoarelor si raspandirea lor.

C. RELATIA PLANTE-APA

Plantele au o serie de adaptari in functie de factorul de apa. Majoritatea plantelor isi regleaza regimul de apa prin absorbtia ei din sol cu ajutorul radacinilor.Acestea pot fi grupate in patru categorii:

-XEROFITE: specii de plante care traiesc in locuri secetoase; prezinta o serie de adaptari si anume: frunze mici, solzoase sau trnsformate in tepi (ex: cactusii)

-MEZOFITE: plante care prefera umiditatea moderata cu precipitatii suficiente pe parcursul anului (ex: trifoiul)

-HIGROFITE: plante care prefera umiditatea excesiva atat in aer cat si in sol (ex: papura)

-HIDROFITE: plante care traiesc in apa ( ex: nufarul)

D. RELATIA ANIMALE-APA

Datorita adaptarii cu usurinta, animalele isi cauta de obicei apa cand au nevoie sau evita zonele cu multa pentru ca nu ar putea supravietui. In functie de cerintele de apa si animalele se pot clasifica in patru categorii:

-XEROFITE- animale care traiesc in zonele tropicale si reprezinta o serie de adaptari pentru a putea supravietui;

-MEZOFILE- specii de animale care se pot dezvolta si reproduce numai in conditii de umiditate a aerului si a solului;

-HIGROFILE- specii care traiesc in locurile umede din apropierea apelor;

-HIDROFILE- animale acvatice care prezinta o serie de adaptari cum ar fi:

1. forma corpului- hidrodinamica

2. organele de locomotie la majoritatea sub forma de inotatoare

E. RELATIA TEMPERATURA-VIETUITOARE

Temperatura este un factor abiotic de mare importanta care influenteaza viata. Temperatura reprezinta factorul care determina in mare masura repartitia vietuitoarelor pe glob. Variatiile de temperatura produc modificari in activitatea biocenazelor, in functie de anotimp. Procesele vitale se desfasoara de regula intre 00C si 400C. Cu toate acestea exista organisme care suporta temperaturi mult mai scazute (vietuitoarele din zonele polare) sau mult mai ridicate (animale de desert).

F. RELATIA PLANTE-TEMPERATURA

Temperatura influenteaza cresterea plantelor. La majoritatea plantelor, fotosinteza creste in jurul temperaturii de 300C, sub 00C producandu-se doar la conifere. In functie de temperatura optima de crestere si dezvoltare plantele se impart in trei categorii:

-MICROTERME- plante care traiesc in zone cu temperaturi scazute (00-150C) din regiunile temperate si polare. Dintre aceste plante amintim: molidul, ghiocelul.

-MEZOTERME- specii de plante ce cresc la temperaturi de 150-200C; sunt specii subtropicale ca: portocalul, lamaiul, leandul.

-MEGATERME-specii de plante care traiesc in medii cu o temperatura de peste 200C, este caracteristica zonei tropicale: palmierul, orhideea.

G. RELATIA ANIMALE-TEMPERATURA

Animalele au numeroase adaptari legate de temperatura. S-a constatat ca unele specii de pasari si mamifere din zonele reci au indivizi mai voluminosi decat speciile inrudite din zonele calde. De exemplu: ursul polar in comparatie cu ursul brun: ei pierd mai putina caldura, deoarece suprafata corpului este mai mica in raport cu volumul lor. Animalele ca si plantele in functie de temperatura optima in care se dezvolta se impart in trei categorii:

-MICROTERME (ursul polar, foca, morsa, etc.)

-MEZOTERME (scorpionul)

-MEGATERME (girafa, camila)

Alte întrebări interesante