Chimie, întrebare adresată de BotaDenis, 9 ani în urmă

Salut,daca poate sa ma ajute cineva cu 1 problema de chimie de clasa 10,chimie organica.
In urma analizei unei substante organice,s-a ajuns la urmatorul rezultat:29.752% C;5.785% H;26.446% S;11.57% N. Se mai cunoaste ca intre masa de oxigen si masa de azot,continute intr-un mol de substanta analizata,este o diferenta de 18g.Determinati formula moleculara a acestei substante.

P.S:Daca puteti sa explicati va rog frumos..deoarece o sa ma intrebe detalii,mersi mult!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
8
Prima dată împarți procentele date de ei la masa atomică a fiecărui element. Pentru oxigen am scăzut celelalte procente din 100. Apoi fiecare valoare obținută se împarte la cea mai mică valoare rezultată, în cazul nostru e 0,82. Din această operație rezultă formula brută. Aceasta este raportul în care se combină atomii. Înmulțind formula brută cu o necunoscută ( nu putem zice dacă sunt 3 atomi de carbon sau 6 deocamdată), rezultă formula moleculară.
Cheia este acea diferență de masă. Din ea deducem că masa de oxigen= masa de azot din moleculă+18.
Masa de azot din moleculă am aflat-o înmulțind numărul de atomi de azot (n) cu masa unui atom de azot (14).
De aici deducem câți atomi de oxigen sunt în funcție de acea relație. Împărțim masa tuturor atomilor de oxigen la masa unui atom de oxigen (16) ca să aflăm câți atomi sunt.
Știind că sunt 2n (am dedus din procente), egalăm ecuațiile și ne rezultă că n=1. Îl înlocuim în formula moleculară în funcție de n, și gata.
Sper că ai înțeles.
Anexe:
Alte întrebări interesante