Limba română, întrebare adresată de sebi4aur, 8 ani în urmă

Salut, imi poate face cineva va rog un eseu de o pagina in care sa explice tema din textul ''O scrisoare pierduta''

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dumitriuolivia233
5

Tema este satirizarea moravurilor sociale ale personajelor.

Ignoranta agresiva,ipocrizia,automatismele de gandire si exprimare,tetralismul  si impostura eroilor creeaza iluzia vietii,dar functioneaza totodata si ca date general-umane,nu numai ca aspecte specifice unui anumit moment istoric sau social.

Zoe ,sigura pe sine,distinsa,dar si tematoare,frivola si egoista a fost considerata de critica literara''doamna de fier a judetului'',''tirana de provincie'',dar si ''cocheta''.Ea se foloseste de ambitie,comportament teatral pentru ca Tipatescu sa-si pastreze functia.

Stefan Tipatescu este impulsiv(il aresteaza pe Catavencu),patetic (in fata Zoei),duplicitar(il inseala pe Trahanache,cel care-i acorda deplina incredere),diplomat .El reprezinta tipul donjuanului.


Nae Catavencu,avocat,patron de ziar,plastograf si intrigant,cinic si capabil de santaj,impostor abil,face compromisuri .Prin discursul sau electoral ce demonstreaza demagogia acestuia ,afiseaza o emotie pe care nu o simte.

Intonatia,mimica sentimentala,gestul  fac parte dintr-o strategie ce urmareste manipularea alegatorilor.

Agameon Dandanache  se foloseste tot de santaj si reprezinta tipul politicianului,ca si Farfuridi si Branzovenescu.

Cetateanul turmentat  a fost considerat de critica literara  tipul cetateanului fara opinie politica,onest si betiv,lipsit de vanitate,simbolizand confuzia alegatorilor.

Zaharia  este definibil prin automatismul verbal''aveti putintica rabdare'',gaseste politele false,el se transforma intr-un maestru al santajului,pentru ca ameninta cu desconspirarea plastografului.

Tema este in stransa legatura cu semnificatia titlului.

In aceasta opera biletul de dragoste trimis Tipatescu Zoei este un adevarat personaj.Scrisoarea trece din mana in mana,generand si intretinand intriga,contribuind la mentinerea tensiunii dramatice si stimuland curiozitatea spectacolului.

Scrisoarea provoaca toate rasturnarile de situatie,ea determina ritmul accelerat al evenimentelor.

Alte întrebări interesante