Limba română, întrebare adresată de popescuflavius919, 8 ani în urmă

Salut! imi spuneti va rog cum fac un rezumat de cateva fraze la o schita a lui Caragiale? va rog sa imi dati un exemplu pentru ca nu stiu cum trebuie scris (puteti sa imi dati exemplu cu schitele: Caldura Mare; Five o'clock; Bubico; Repaus dominical; Lantul slabiciunilor, etc)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vergamaria899
1

Schiță este specia genului epic în proză,de mici dimensiuni,cu acțiune concentrată, limitată la un singur episod semnificativ din viața unuia sau a mai multor personaje timpul și spațiul fiind restrânse.Opera literara VIZITĂ de I.L.Caragiale este o schiță,deoarece prezintă trăsăturile acestei specii literare,la nivel formal și de conținut.

În primul rând,textul prezintă o întâmplare semnificativă din viața unui nr.redus de personaje, acțiunea find organizată logic.Conflictul este redus că intensitate.Aflat in vizită la doamna Popescu cu ocazia onomasticei fiului ei,naratorul asistă la numeroase pozne ale lui Ionel. Mama are o atitudine greșită față de copil laudandul și încurajând-l de cate ori face o greșeală.Acțiunea este fixată pe coordonate spațio-temporale limitate:în decursul câtorva ore, în timpul unei scurte vizite,de Sf Ion,în locuința doamnei Popescu.Faptele au un caracter verosimil,ele putând avea loc și în realitate. Relatarea faptelor se face de către un narator-personaj,ale cărui, mărci specifice sunt verbele și pronumele la persoana întâi.Ca modul de expunere,se remarcă predominanța dialogului. Dialogul dă un ritm alert întâmplărilor și contribuie la caracterizare îndirectă a personajelor.

În al doilea rând,nr.personajelor este redus și înfățișează oameni obișnuiți în situații obișnuite.Acestea sunt construite schematic pe baza contractului dintre aparență și esență.Personajul principal al schiței este Ionel. Acesta este conturat în lini mari și are o însușire dominată(obrăznicie).Ionel repezită tipul copilului răsfățat și neieducat. Gesturile și atitudinea sa sunt o dovadă clară a lipsei de respect față de părinți, fața de persoanele mai învățat, fața de o autoritate.

În concluize,având în vedere argumentele prezentate mai sus putem afirma că opera VIZITĂ I.L.Caragiale este o schiță a genului epic.

SPER SĂ ÎȚI FIE DE FOLOS.

Răspuns de valentinafrancu82
0
Lantul slabiciunilor:
Domnisoara Mari Popescu, prietena cu autorul, iar aceasta ii cere intr’o scrisoare sa il roage pe profesorul Costi a Ionescu, sa’i dea nota 7 elevului Mitoca Georgescu la limba latina, pentru ca altfel, ramane repetent.Cand a ajuns la scoala, a uitat scrisoarea pe care era scris numele elevului. Dupa cateva intorsaturi, naratorul reuseste iar elevul are nota 7 in loc de 3, evitand astfel sa ramana repetent.
Asta mi’a venit in minte..sper sa iti fie de folos.
Alte întrebări interesante