Limba română, întrebare adresată de florintare00, 9 ani în urmă

Salut,imi trebuie o compunere in care sa argumentez ca O,mama de Mihai Eminescu face parte dintr-o opera lirica.Poate sa ma ajute cineva,va rog ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 0000000
2
        Genul liric cuprinde operele literare populare sau culte, in versuri, in care se prezinta o realitate subiectiva si care transmit, in mod direct, senyimente, ganduri, idei, prin intermediul eului liric. Consider ca textul literar "O, mama..." de Mihai Eminescu are trasaturi prin care se incadreaza in genul liric.
        In primul rand, comunicarea sentimentelor se face nemijlocit. Poetul, prin eul liric, isi exprima sentimentele de iubire si tristete prin confesiune lirica. Se utilizeaza elemente pronominale de persoana I: "ma","eu","meu","ne","ni-"; elemente pronominale de persoana a II-a: "tine","tu","tai". Prezenta eului liric o identificam atat in aceste marci ale monologului adresat, cat si prin utilizarea unor vocative ("mama" si "iubito").
        In al doilea rand, sursa lirismului in acest text o reprezinta afectivitatea transpusa estetic prin mijloace de expresivitate artistica si prin elemente de prozodie.
        Poetul creeaza o lume imaginara atat prin ideile poetice, cat si prin imagini vizuale ("criptei negre") si dinamice ("se scutura salcamii"), Limbajul artistic are o deosebita forta de sugestie. Tristetea este exprimata prin figuri de stil ("sfantului mormant", "a ochilor tai stropi", "mereu va plange apa")
        Elementele de prozodie asigura muzicalitatea versurilor si au deosebite implicatii in conturarea mesajului liric (organizare pe 3 strofe de 6 versuri fiecare, rima imperecheata, masura de 13 silabe).
        In concluzie, toate elementele identificate ne determina sa incadram opera literara "O, mama...", de Mihai Eminescu in genul liric.
Alte întrebări interesante