Limba română, întrebare adresată de moldogabriel4, 8 ani în urmă

Salut !
Ma poate ajuta cineva sa fac acele texte din fotografia de mai jos cu exemple din poezia " Floarea Albastra" ?
Am nevoie de un ajutor , multumesc!
Am nevoie de : Motivul literar
Starile eului liric
Figuri de stil
Mesajul Global

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de florentinahera2020
1

Răspuns:

Gen: liric

ipoteze  ale eului liric: Poezia e construită în acord cu tehnicile lirismului măştilor. Vocile eului liric sunt două: cea masculină şi cea feminină. Aceste schimbări de identitate sunt sesizabile prin schimbarea regimului pronominal. Iubita se adresează poetului când cu reproş, când cu entuziasm, exprimându-se ca într-un dialog antrenant, la persoana a II-a, implicându-l pe bărbat în gândurile şi frământările sale. Bărbatul inserează câteva comentarii, nuanţând vorbele femeii şi adăugând întregii poezii o nouă dimensiune. Nu doar exprimările la persoana I fac specificul acestei intervenţii, dar şi timpul verbal utilizat, în mod special trecutul, transformând episodul de iubire într-unul consumat, doar evocat, poate chiar retrăit, dar în niciun caz viu, actual, fremătând.

Specie: amestec de specii – poem filosofic, eglogă (idila cu secvenţe dialogate) şi elegie

Motiv: luna, trestia, cerul, „foi de mure”, codrul, satul, „câmpiile Asire”, întunecata mare

Limbajul poetic (imagini, figuri de stil etc.): Limbajul poetic este deosebit de muzical, prin respectarea canoanelor versificaţiei şi prin apelul la formele neaoşe ale verbelor. Unele cuvinte sunt utilizate atât ca adjectiv, cât şi ca adverb, poetul dovedind ingeniozitate şi pricepere la manevrarea instrumentului lingvistic („Dulce netezindu-mi părul” – „dulce e adverb”, iar în „Şi te-ai dus, dulce minune”, „dulce” e adjectiv). Varietatea figurilor de stil încarcă exprimarea, demonstrând faptul că poezia a fost compusă în etapa de tinereţe a artistului.

Mesajul : Vladimir Streinu afirmă despre „Floare albastră” că: „În lumea lui Eminescu, Apollo nu spânzură ca în mitologia greacă pe Marsyas ; zeul e ispitit de frumuseţea omului-muritor, cu care doreşte să-şi îndoiască natura nemuritoare. Se vor despărţi în cele din urmă, fiindcă îi desparte legea, dar nu fără a păstra fiecare în felul lui amintirea seducătoarei experienţe. Încât mai semnificativă decât disocierea finală este încercarea zeului de a se umaniza prin iubire şi a omului de a se zeifica prin aspiraţia la etern. La Eminescu poezia vieţii dă preţ poeziei morţii, şi în această perspectivă, opera i se alcătuieşte diferit.”


moldogabriel4: Scuze , dar de unde scriu pentru motivul literar si pentru ce am mai aratat sus?
florentinahera2020: vad ca și la mesaj literar și la figuri de stil sunt același lucruri adică figuri de stil . normal motivul este acela care l-am scris
florentinahera2020: dar poți scrie exploatarea unui motiv romantic de circulaţie europeană, floarea albastră; și motivele care ți le-am scris
florentinahera2020: iar la figuri de stil utilizarea lirismului măştilor pentru a trece de la o voce la alta a cuplului, ceea ce subliniază subiectivitatea textului, o calitate prin excelenţă romantică şi (3) îmbinarea tematică a naturii cu iubirea, specifică atâtor altor creatori din secolul al XIX-lea.
Alte întrebări interesante