Limba română, întrebare adresată de Costiere, 9 ani în urmă

Salut , nu prea ma descurc cu predicatele nominale si asta ma incurca si la sintaxa frazei , daca poate cineva sa-mi explice cum sta treaba , multumesc !


Ancuuu: Păi predicatul nominal poate fi alcătuit dintr-un verb copulativ+nume predicativ ,ca de exemplu sunt deștept (este predicat nominal că nu se înlocuiește cu verbele a exista,a se afla,a costa etc.) dar mai sunt verbe care pot deveni predicate nominale cu ajutorul numelor predicative , cum ar fi a deveni(care este întotdeauna verb copulativ și îndeplinește funcția sintactică de predicat nominal),a însemna(este predicat nominal atunci când nu se află în sinonemie cu a scrie sau a nota)
Costiere: Mersi pentru raspuns , la a devenei , a inseamna exista vreun verb care il poate inlocui ? Gen a exista , a se afla , a costa ?
Ancuuu: la a deveni nu există niciun cuvânt care îl poate înlocui,el este întotdeauna predicat nominal,dar celelalte verbe se pot înlocui,deci trebuie să fii foarte atent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SFA
4
predicatul nominal este alcatuit din verbul "a fi"+numele predicativ de exemplu: sunt frumos, este innorat,sunt atenti..etc

Costiere: Corect , nu te contrazic , la structuriile astea nu am probleme sunt frumos , sunt atenti , fiindca este ceva evident . Am nevoie de ajutor la urmatoarele structura de exemplu : pot trai
ariana11: Pot trai nu e predicat nominal. Pot=predicat verbal, iar trai (a trai)=complement direct (ce pot? A trai. ) ; Iar daca ai de exemplu: Casa a fost construita. (Aici este pred.nominal) dar daca ai : Casa a fost construita de tatal meu. (Aici este pred.verbal la diateza pasiva fiindca apar comp.de agent) ..daca mai ai vreo neclaritate poți linistit sa intrebi :)
Costiere: Mersi mult pentru raspuns , m-ai lamurit intr-un fel sau altul , dar la " Casa a fost construita " (fara - de tatal meu - ) nu se poate subintelege si sa fie la diateza pasiva ?
ariana11: Nu, daca nu apare complementul de agent in propozitie nu poate fi predicat verbal .
ariana11: Aaa, si mai sunt verbele copulative : a deveni , a insemna, a părea, a rămâne, a se naste, a ajunge, a iesi , a se chema, a constitui + ceva, cineva, de ex: Ionut a ajuns doctor.(p.n.) , dar daca iti apare locul (ionu a ajuns acasa) deja e predicat verbal
Costiere: Ok , deci pana la urma trebuie sa ma uit ca numele predicativ sa nu fie adverb , complement de agent . Asta vruiam sa aflu , mersi !
Alte întrebări interesante