Matematică, întrebare adresată de marcelino78, 8 ani în urmă

Salut, poate cineva sa mi reimprospateze memoria cu privire la imaginea unei functii??​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
2

Salut,

Cea mai simplă rezolvare (care se poate ușor aplica în acest caz) este... reprezentarea grafică a funcției. Imaginea unei funcții este intervalul de pe axa verticală OY în care ia valori funcția.

0 ≤ x ≤ 1, deci 0 ≤ x² ≤ 1 ⇒ --1 ≤ --x² ≤ 0, deci imaginea Im f = [--1, 0].

Am atașat și reprezentarea grafică, să înțelegi mai bine rezolvarea.

Green eyes.

Anexe:

marcelino78: Multumesc, da il loc sa fac inegalitatea aia, nu pot lua valorile din domeniu si sa le inlocuiesc in functie ca sa aflu imaginea functiei??
GreenEyes71: Poți să faci asta, dar ce te faci că ai o infinitate de valori între 0 și 1 ? Această abordare cu înlocuirea nu este deloc recomandată. O altă idee, ar fi să studiezi monotonia funcției (bănuiesc că ești în clasa a IX-a, cel puțin), și vei afla cum e funcția pe intervalul [0, 1], adică este crescătoare, sau descrescătoare.
GreenEyes71: După cum se vede din grafic, funcția este descrescătoare. Te folosești de asta și e suficient să afli valorile pentru capetele intervalului [0, 1], ceea ce sună mult mai bine decât înlocuirea a unei infinități de valori. Cu valorile f(0) și f(1) și cu monotonia, îți rezultă clar imaginea pe care am precizat-o în soluția de mai sus. Mult succes !
Utilizator anonim: Mulțumim GreenEyes!
GreenEyes71: Să creșteți mari și deștepți !
Utilizator anonim: Ce frumos ai spus!
GreenEyes71: Nu am spus, am scris :-))).
Utilizator anonim: :=))
Răspuns de Chris02Junior
0

Raspuns:

Im(f) = [-1, 0]

Explicație pas cu pas:

 Imaginea unei functii, notata de obicei cu Im(f(x)) sau Im(f) este multimea valorilor pe care o functie data, f, le poate lua.

 À-propos de codomeniu si de comentariul colegului: de multe ori Im(f) nu coincide cu codomeniul functiei, dar intotdeauna Im(f) ⊆ codomeniu(daca acesta din urma Nu este indicat gresit.

In acest caz particular,

           f(x) = -x^2, f : [0, 1} --> Im(f),

primul gand ne poarta la opusa acestei functii,

           g(x) = x^2, g : R --> R,

care are drept grafic o parabola cu ramurile in sus, tangenta la axa Ox si varful in O(riginea) axelor carteziene.

 Restrictia acestei functii g la intervalul de definitie al functiei f, [0, 1] este arcul de parabola spre dreapta axei Oy, care are Im(g) = [0, 1].

Opusa f, a acestei functii g, are graficul simetric cu al lui g, fata de axa Ox iar Im(f)/[0, 1] = [-1, 0], adica simetricul Im(g)/[0, 1].

 

Anexe:

GreenEyes71: Imaginea nu este egală cu codomeniul, mare atenție la acest aspect. De cele mai multe ori, funcția f definită pe A cu valori în mulțimea B nu ia toate valorile din mulțimea B. Te rog să corectezi soluția de mai sus. Mulțumesc.
GreenEyes71: Apoi, imaginea nu poate fi [0, --1], ci [--1, 0], valorile mulțimii se scriu întotdeauna în ordine crescătoare. Și asta trebuie corectat.
Chris02Junior: :)
Alte întrebări interesante