Limba română, întrebare adresată de dariaalexa05, 8 ani în urmă

Salut.
Sunt la mijloacele interne de îmbogățire a vocabularului: derivarea, compunerea și conversiunea. Nu prea înțeleg compunerea(cum pot face deosebire între cuvintele formate prin alăturare și prin subordonare) și conversiunea. Aș dori să îmi explice cineva.
Ofer coroană.. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ilincamehes
1

Răspuns:

Bună! Nu e greu! Uite...

Explicație:

La compunere, cuvintele formate prin alăturare cele două cuvinte nu depind una de alta. De exemplu: zi-lumină, zi e zi, lumină e lumină. Cele doua au fost ALĂTURATE pur si simplu. Au sensul lor fiecare.

alt exemplu: câine-lup , CÂINE nu depinde de LUP, au foat doua cuvinte, fiecare cu sensul lor, alaturate. O sa intelegi mai bine dupa ce iti explic Subordonarea.

Subordonarea:

Calea-Laptelui , Gura-Ocnei - aici LAPTELUI se "leagă" de CALEA, nu e Cale-Lapte. Cele doua "cooperează", isi modifica forma pentru "a face pe plac" celuilalt termen. La alăturare cuvintele sunt mai "rele", mai "rigide", fiecare isi mentine forma, nu lasă de la el.

alt exemplu:

Aici e putin diferit. COATE-GOALE. COATE se leagă de GOALE, COATELE SUNT GOALE.

ACID-CLORHIDRIC , ACIDUL ESTE CLORHIDRIC. Tot asa "coopereaza" si formeaza o legatură (eu ii ziceam prietenie), doar ca nu-si schimba forma. CLORHIDRIC e subordonat ACIDULUI.

Dacă nu ai înteles, te rog sa ma intrebi in continuare, fix pe ce nu iti e clar si iti voi explica mai in detaliu!


dariaalexa05: Am înțeles acum. Îmi poți explica și la conversiune? Nu înțeleg din ce parte de vorbire trebuie să provină cuvintele.
Alte întrebări interesante