Limba română, întrebare adresată de cooltaniastar, 9 ani în urmă

salut tuturor !!!!!!!!! va rog ajutatima cu un exercitiu deci : demonstreaza in enunturi ca urmatoarele cuvinte au cel putin un omonim: sol,franc,masa,mila (please sa fie un raspuns cat mai rapid si cat mai funny si corect ) e urgentt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ciurelmariana
1
SOL5soluri, s.n. 1. Strat afânat, moale şi friabil de la suprafaţa scoarţei pământeşti, care (împreună cu atmosfera din jur) constituie mediul de viaţă al plantelor; suprafaţa pământului; p. ext. pământ, teren. 2. (Şi în sintagma exerciţiu la sol) probă de gimnastică executată la nivelul podelei. – Din fr. sol, lat. solum

Franc are mai multe sensuri
FRANC3, -Ăfranci, -ce, adj. (Despre oameni) Care are un caracter sincer, loial, cinstit; care spune pe faţă, fără înconjur, ceea ce gândeşte; (despre înfâţişarea sau manifestările cuiva) care trădează un astfel de caracter. ♦ (Despre acţiuni) Loial, cinstit. [Var.: franş, -ă adj.] – Din fr.franc.
FRANC4, -Ăfranci, -ce s.m., pl., adj. 1. S.m. pl. Unitate de triburi din grupul germanilor apuseni, care trăiau în sec. III pe cursul inferior şi mijlociu al Rinului şi care, în sec. V, au cucerit aproape toată Galia şi au creat statul franc. 2. Adj. Care aparţine francilor4 (1), privitor la franci. – Din fr. franc.
FRANC2franci, s.m. Denumire dată portaltoiului obţinut din sămânţa soiurilor cultivate (la măr, păr, cireş etc.) care face parte din aceeaşi specie cu altoiul. – Din fr. franc.
MÁSĂ s. f. 1. cantitate de materie a unui corp, considerată ca o mărime caracteristică în raport cu volumul. o ~ verde = furaj; ~ critică = masa minimă a unui material radioactiv în care poate apărea o reacţie de fisiune nucleară în lanţ. 2. îngrămădire de elemente care formează împreună un singur corp; corp solid, compact; bloc. o ~ de aer = porţiune imensă, omogenă, a troposferei, cu proprietăţi distincte. 3. corp metalic masiv la care se leagă punctele unei reţele, ale unei maşini sau ale unui aparat electric, pentru evitarea supratensiunilor. 4. (fam.) cantitate mare. o ă vocabularului = partea cea mai mare a vocabularului, supusă schimbărilor. 5. mulţime compactă de oameni. o ĕ populare = totalitatea claselor şi categoriilor sociale dintr-o anumită etapă istorică, ale căror interese fundamentale concordă cu cerinţele şi sensul acţiunii legilor obiective ale dezvoltării societăţii. 6. ~ continentală = continent. (< fr. masse, germ. Masse)
Mila este cu 2 sensuri
MÍLĂ1, mile, s.f. 1. Sentiment de înţelegere şi de compasiune faţă de suferinţa sau de nenorocirea cuiva; compătimire; îndurare; milostenie. ♢ Loc. adj. şi adv. Fără (de) milă = crud, nemilos, neîndurător. ♢ Loc. adv. De milă sau de mila cuiva = dintr-un sentiment de compătimire (faţă de cineva). ♢ Loc. conj. De milă să nu... = de teamă ca nu cumva să... ♢ Expr. De silă, de milă sau de milă, de silă = vrând-nevrând; de voie, de nevoie. (A fi) vrednic de milă = (a se afla) într-o situaţie jalnică, (a fi) demn de compătimit. A-i plânge (cuiva) de milă = a fi cuprins de părere de rău pentru suferinţele sau pentru starea cuiva. A face (cuiva) milă = a provoca compătimirea, a fi vrednic de plâns.
MÍLĂ2, mile, s.f. Unitate de măsură pentru lungimi folosită în trecut, care a variat în timp şi de la o ţară la alta; (azi) unitate de măsură pentru lungimi egală cu 1609,3 m, folosită în Marea Britanie şi în S.U.A. ♢ Milă marină = unitate de măsură pentru lungimi, folosită în navigaţie, egală cu 1852 m. – Din pol. mila.
Răspuns de Stela2001
2
Solul este foarte fertil
Mama a pregatit o masa mare
In Franta si Elvetia unitatea monetara se numeste franc
Mila este o unitate de masura pentru lungimi.
Alte întrebări interesante