Chimie, întrebare adresată de raultnsca, 8 ani în urmă

Salutare! Am de facut un proiect la chimie pe nume "Experimente făcute acasa" in care trebuie să prezint solubilitatea sării de bucătărie cu diferiți solventi cum ar fi: apa(rece,calda), ulei de bucătărie, spirt si acetona; am facut aceste experimente si am poze dar nu stiu ce fel de explicații sa dau la fiecare reacție în parte...un pic de ajutor va rog? Dau coroniță!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GiurcaS
1

Răspuns:

Sarea sau clorura de sodiu constau din ioni de sodiu și clorură legați printr-o legătură ionică pentru a forma o moleculă de NaCI încărcată. Apa constă din doi atomi de hidrogen și o moleculă de oxigen legată printr-o legătură covalentă pentru a forma o moleculă H20 încărcată. Cea mai mare asemănare între aceste două substanțe este că moleculele lor sunt încărcate, făcându-le reactive. De aceea, sarea se dizolvă în apă. Când sarea este amestecată în apă, moleculele de apă încărcate interacționează cu moleculele de sare încărcate. Incarcarile electrice opuse din cadrul fiecărei molecule le trag în afară, ducând astfel la solubilitatea sărurilor în apă.

Temperatura: solubilitatea solidelor creste o dată cu temperatura; solubilitatea gazelor scade cu temperatura (acestea sunt mai solubile in lichide la temperaturi joase)

De ce sărurile nu se dizolvă în ulei

Moleculele de ulei nu conțin nicio încărcătură. Uleiul este compus din lanțuri lungi de hidrogen și atomi de carbon legați unul de celălalt. Nu conține nicio taxă netă, făcându-l nereactiv. Deci, sarea și uleiul nu sunt "asemănătoare din punct de vedere chimic". Unul este taxat, celălalt nu este. Ca urmare, atunci când se adaugă sare în ulei, nu se rup legăturile. Sare și ulei pur și simplu nu se amestecă. Atunci când sunt combinate, acestea rămân separat distincte.

 

Sarea de bucatarie se dizolva foarte greu in alcool etilic (spirt) deoarece cu toate ca etanolul are o molecula polara, aceasta nu este incarcata electric, astfel nu se pot stabili legaturi intre molecule.

Clorura de sodiu se dizolva in acetona deoarece molecula acetonei este polara (polul negativ fiind la atomul de oxigen) si astfel apar interactiuni cu moleculele de NaCl.


raultnsca: Vai nici nu stiu cum sa iti multumesc! mersi enorm!!!!
GiurcaS: E doar chimie boss... :))
raultnsca: E grea pentru mine))) Tin minte când abia asteptam sa fac chimie si acum abia astept sa scap de ea))) Nu imi place de loc))) BTW: Mersi mult din nou!
raultnsca: In legatura cu coronița aia, nu stiu cum sa fac sa ti-o dau, probabil trebuie să mai comenteze cineva...habar nu am dar o sa fiu geana si o sa ti-o dau daca asa))))
GiurcaS: Boss daca mai comenteaza unu da-i lui coroana :)))
raultnsca: Glumeam)) Esti prea belea)))
raultnsca: Un fb insta ceva?)))
GiurcaS: N-am frate, is pocait :)))
raultnsca: Cum vrei boss)))
Alte întrebări interesante