Studii sociale, întrebare adresată de alexcezar17, 9 ani în urmă

Salutare , as dorii si eu un eseu scurt cu titlul "Eu si Mass-Media".

Va multumesc :D

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SherBhan
1
În opinia mea, mass-media are o influență profundă, largă și de necontestat, constituind unul dintre motivele fundamentale ale societății actuale, datorate prolificității sale și a complexității prin care informația este redată și primită de publicul larg.
În primul rând, mass-media aduce informații din nenumărate domenii, locuri, prezentând o gamă foarte variată de persoane, stiluri de viață și planuri ale existenței, ceea ce conduce la conștientizarea profundă a omului despre lumea în care trăiește. Prin prisma acestor experiențe pe care oamenii le adună din surse virtuale, ei își întemeiază propriul tablou despre ansamblul de factori ce constituie realitatea, își alcătuiesc o paletă largă de preferințe și își dezvoltă o viziune mult mai cuprinzătoare, prin intermediul căreia acționează într-un mod mai matur și mai conștient în orice conjunctură în care este pus. Așadar, individul cunoaște o apropiere semnificativă față de factorii intangibili ai cotidianului, reușind să treacă peste prejudecăți sau carențe de cunoștințe care i s-ar fi putut dovedi dezavantajoase, cu un impact nefast asupra vieții lui. I se deschid, așadar, nenumărate porți înainte, cum ar fi: fixarea obiectivelor mult mai ușor, lărgirea orizontului de gândire, posibilitatea de luare în calcul nenumărați parametrii, realismul și altele.
Pe de altă parte, mass-media poate să fie și o sursă de stres, pierdere de vreme, informare greșită sau reducere a nivelului intelectual al persoanei cu care intră în contact. Manipularea în masă a populației este iarăși o posibilitate foarte accesibilă mass-mediei, ceea ce ar trebui să îi confere o prezumție de rezervă din partea destinatarului. Acestea pot avea implicații grave pe termen lung, în special dacă persoana în cauză nu este suficient de matură încât să discearnă conținutul instructiv de conținutul pueril, ridicol, propagandist, subliminal sau prost alcătuit. Din cauza posibilei lipse de profesionalism sau de talent din partea celor care compun materialele din mass-media, există încă o puternică prejudecată negativa care se face simțită în largi pături sociale. De asemenea, mass-media suferă încă de subiectivism exagerat, obiectivul obiectivismului fiind abia distinctibil în foarte puține trusturi media, ceea ce conduce iarăși la slaba informare a consumatorului.
Prin urmare, influența mass-mediei asupra individului se ramifică în nenumărate componente, atât pozitive, cât și negative, însă impactul pe care aceasta îl are asupra omului diferă de la exemplu la exemplu, în funcție de nivelul intelectual, capacitatea de discernământ, atenția și experiența personală.
Alte întrebări interesante