Limba română, întrebare adresată de SuperAlex96, 9 ani în urmă

Salutare ma numesc Alex si am nevoide de ajutor cubo compunere mai mica despre viata si operele lui Ion Luca Caragiale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BianKa1
2
S-a nascut 1 februarie 1852 in satul Haimanale (care astăzi îi poartă numele), fiind primul născut al lui Luca Stefan Caragiale  și al Ecaterinei Chiriac Karaboas. Conform unor surse, familia sa ar fi fost de origine aromina. Tatăl său, Luca (1812 - 1870), și frații acestuia, Costache și lorgu s-au născut la Constatinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Voda Caragea...
Sper ca te-am ajutat...Succes


SuperAlex96: Ms dar am uitat sa zic ca trb sa scriu si cateva opere de a le sale
Răspuns de Tommi
2
-Viata-
Cel mai mare dramaturg si scriitor satiric al literaturii noastre.I.L.Caragiale,s-a nascut la 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale din fostul judet Prahova,ca fiu al lui Luca si al Ecaterinei.Primele clase le urmeaza la Ploiesti,la Scoala Domneasca ,pastrand o pioasa amintire inavatatorului Basil Dragosescu,de la care a invatat intaia data tainele gramaticii si respectul pentru lb. romana.
Dupa 1870,timp de cativa ani,preocuparile lui Caragiale se aseamana cu ale marelui sau contemporal si prieten de mai tarziu,M.Eminescu.
-Opera-
I.L.Caragiale este,inainte de toate,marele dramaturg al literaturii noastre ,autor al comediilor :''O noapte furtunoasa'' ;''O scrisoare pierduta'' .
Ceea ce da o neobisnuita vigoare creatiilor sale dramatice este in primul rand continutul lor deosebit de valoros,prin ascutita lui actualitate in vremea autorului.
Dupa 1890 repertoriul lui Caragiale se imbogateste cu proza de analiza si cu povestiri care ilustreaza si de asta data,bogatele resurse ale marelui scriitor.

SuperAlex96: Msssss :~{)
Alte întrebări interesante