Limba română, întrebare adresată de carmencristi35, 9 ani în urmă

Sarbatorile iernii,obiceiuri si traditii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carlaaaa
0
dar pt ce iti trebuie ca sa stiu ce iti zic?


Răspuns de rebecatt
2
24/25 decembrie - Mos Craciun si nasterea Domnului Iisus
Nasterea Domnului Iisus Hristos se sarbatoreste la data de 25 decembrie (dupa calendarul greogorian) sau 7 ianuarie (dupa cel iulian). Este o datina straveche practicata inca din secolul alII-lea (sau chiar mai devreme, insa de atunci avem primele marturii) si simbolizeaza Nasterea Domnului de catre Sfanta Maria. Asa cum spune legenda, Maria si Iosif erau in cautarea unui adapost, atunci cand au ajuns la casa lui Craciun. Sotia lui Craciun ii duce pe cei doi in grajdul gospodariei, unde Maria Il naste pe Iisus. Se spune ca la nasterea Mantuitorului s-au deschis cerurile iar Sfantul Duh a coborat pe pamant pentru a-L binecuvanta pe nou-nascut si pentru a-I lumina calea.
Despre Mos Craciun exista mai multe ipoteze: prima spune ca Mos Craciun ar fi de fapt Mos Nicolae. Acesta din urma avea obiceiul de a vizita in noaptea de 5 spre 6 pe cei cuminti si de a le oferi daruri. Insa zilele de 5 si 6 corespundeau cu sarbatoarea bradului din vechiul zodiac, prin urmare prezenta lui Mos Niculae a fost asociata cu bradul si deci si cu Craciunul. Unele popoare (precum romanii) au pastrat ambii “mosi”. In realitate exista doar unul. O alta varianta povesteste despre pastorul Craciun a carui sotie a primit-o in gazda (in grajdul sau) pe Fecioara Maria. Craciun s-a infuriat pentru decizia sotiei sale si i-a taiat mainile acesteia. Fecioara Maria insa i le-a lipit la loc. Vazand mininea, Craciun se converteste la crestinism si incepe sa faca o multime de cadouri slugilor sale.
28 decembrie - Ingroparea Craciunului
Simbolizeaza moartea Craciunului vechi si nasterea celui nou. Obiceiul imita o inmormantare iar unul din copii care joaca se deghizeaza in Craciun si se asaza pe o scara prefacandu-se mort. Versurile cantecului suna astfel: "Mai, Craciune, mai, Batrane/Astazi te-ngropam pe tine./Haideti toti, cu mic cu mare,/Sa ducem Craciunu-n vale,/Si sa-l bagam in produc,/Pe el suntem butuc./O, Craciune, o, Batrane/Du-te de la noi cu bine;/Meri pe apa Sambetei,/Si-napoi nu mai veni, C-a venit altu Craciun/S-a fi ca tine mai bun".
31 decembrie - Revelion
Sarbatoarea Revelionului nu are o conotatie religioasa. Inca din cele mai vechi timpuri se sarbatoreste noul an in speranta ca va fi mai bun, mai fericit, mai norocos decat precedentul. Copiii costumati merg din casa in casa pentru a ura toate cele bune. Se spune ca noul an nu trebuie sa te prinda singur. Trebuie sa te inconjori de prieteni si sa iti pui bani in buzunar fiindca se spune ca “o vei tine tot anul asa cum vei fi de Revelion”.


carmencristi35: Eu vreauu obiceiuri si traditii !!
rebecatt: ai scris acolo si sărbătorile..
carmencristi35: Stiu..acum vreau obiceiuri si traditii
Alte întrebări interesante