Limba română, întrebare adresată de raisapopovici14, 8 ani în urmă

Schița "Justiție" de Ion Luca Caragiale rezumat + mesaj

Vă rog seriozitate! Dau coroană și puncte multe!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
2

Răspuns:

Frumos de tot!

 Cum doar Caragiale putea scrie o asemenea schita, avand in vedere ca intreaga copilarie si o parte din tinerete si-a petercuta in Tribunalul de la Ploiesti, este imposibil sa nu te amuzi citind-o.

Personajele principale sunt 2 oameni obisnuiti, Leanca -  vaduva si comercianta de bauturi alcoolice si Iancu Zugravu.

Disputa dintre cei doi se concretizeaza cu intrarea la Judecata, una pentru spargerea clondirului cu mastica si a doua pentru "spalarea". onoarei doamnei.  Cum la Tribunal se cere decenta, Iancu isi face curaj band mai multe paharele, astfel venind in stare de ebrietate in fata Judecatorului. Intrebat ce s-a intamplat, datorita "curajului pe care il are  la bord", Iancu raspunde flegmatic acestuia, ca atat clondirul cat si onoarea doamnei sa o plateasca Dom' Mitica, etalonul smecherului/ satiricul targului. Sigur ca Leanca "sare" imediat adugand ca a mai fost si amenintata de Iancu ca va fi data pe fata cu funingine, chinoroz, doar pentru faptul ca, din punctl de vedere al lui Iancu Zugravu " nu are o politica fata de clienti"

Sos din sarite in fata ebrietatii paratului si a ironizzarii acestuia fata de Leanca si Justitie, primeste pedeapsa - 7 lei pentru clondirul cu mastica si 2 lei cheltuieli de judecata!

Insa ... onoarea Leancai... a ramas neplatita! ( Iancu facand din nou referire la Dom Mitica!)

Explicație:


Komisarul: sa-ti fie de folos!
raisapopovici14: mulțumesc mult!
Alte întrebări interesante