Limba română, întrebare adresată de hututucsabin, 8 ani în urmă

schiteaza un plan pentru naratiunea ta: situatie initiala, intriga, desfasurarea actiunii, punct culminant si situatie finala


Komisarul: Despre ce naratiune vorbest?
hututucsabin: una la intamplare o naratiune oarecare
Komisarul: ok! Adica sa faci tu una si sa ai momentele subiectului
hututucsabin: multumesc mult!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
7

Răspuns:

Sal! Sa te ajut

Sa incercam sa realizam o naratiune!

-  situatia initiala     In copilaria mea, mama imi spunea o poezie destul de dragalasa ( "Spune adevarul"), al carei mesaj nu il intelegeam prea bine. Asa ca nu mi-am batut prea tare capul cu intelegerea lui, pana intr-o zi, acum de curand, cand...

-  Intriga     Sunt o mare iubitoare de dulciuri si imi place atunci cand am timp liber sa mai  experimentez din retetele mamei. Acum cateva zile, am incercat sa realizez o " Prajitura vieneza" ( pentru a-i face mamei o surpriza), care presupunea efort de gatit de gradul4! oate bune si frumoase! Mi-am pregatit ingredientele, instrumentele de lucru si... sa te tii bucatarie!

- Desfasurarea actiunii     La un moment dat, fiind atenta si la clipul de la tv-ul  din bucatarie, nu stiu cum am tinut mana si am sropit cu crema pe care o pregateam nu doar peretele din fata, dar mixerul cu telul mi-a zburat din mana ( datorita vitezei maxime cu care lucram) a alunecat pe gresie invartindu-se in gol si a facut imediat un scurtcircuit!!!

- Punctul culminant     Ce sa fac, cum sa il repar???? Cunostintele mele in materie de eletrica nu prea sunt grozave. Sigur ca trebuia sa fac repede curat sa nu se vada ca am deranjat ceva. Mama trebuia sa soseasca. Ma gandeam, dar nu stiu de ce la poezia asta de care am spus mai inainte. Cum sa rezolv dificultatea in care ma aflam? ( fiindca mixerul era un cadou de suflet din partea bunicii).

- Deznodamantul    Mama a venit si... imediat  si-a dat seama ca s-a intamplat ceva. La inceput am ezitat, am incercat sa schimb discutia, dar mintea mea, refuza sa se focuse pe altceva. Atunci mi-am luat inima in dinti si i-am marturisit mamei totul!  Mama a zambit, m-a imbratisat si... culmea !Mi-a spus ca acelasi lucru a facut si ea in copilarie.

Abia acum am inteles mesajul poeziei: asumati greselile, spunand intotdeauna adevarul!

Explicație:

Planul naratiunii il poti face dupa momentele subiecctului!


Komisarul: Sa-ti fie de folos!
hututucsabin: multumesc
Alte întrebări interesante