Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Scie o compunere de 15-20 de randuri in care sa demostrezi ca Toma Alimos cu Balada

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deniidarnica
2
Genul epic reprezinta totalitalea operelor scrise in proza sau in versuri, care au in comun mai multe trasaturi cum ar fi prezenta naratorului, relatarea unui sir de intamplari, puse pe seama unor personaje. De asemenea, textele epice au ca moduri de expunere naratiunea si dialogul.
Balada populara ,,Toma Alimos'' apartine genului epic, avand toate trasaturile acestuia. Ca orice balada populara autorul este anonim.
In primul rand, balada are un narator care este marcat prin verbe si pronume la persoana a III-a. De asemenea, textul are personaje cu rol diferit in actiune. Toma Alimos este personajul secundar, iar boierul Manea secundar. Toma Alimos este un personaj indragit curajos, puternic si intelept. Insa, ca orice haiduc sufera de singuratate si este urmarit de boierul Manea care vrea sa-l ucida.
In al doilea rand, textul are actiune liniara, gradata in ordinea celor cinci etape narative. Balada incepe cu prezentarea lui Toma Alimos Pe cimpia verde, -ntinsa, / Si de cetine coprinsa, / Sade Toma Alimos, / Haiduc din Tara-de-Jos, /
Nalt la stat, / Mare la sfat / Si vitez cum n-a mai stat''. Apoi, apare artagosul boier Manea care-i cere socoteala lui Toma Alimos pentru pagubele produse. Haiducul incearca o impacare cu acesta si-l invita sa bea impreuna. Manea accepta invitatia dar cu ganduri ascunse, urmarind sa-l ucida pe acesta. Manea il injnghie pe Toma, iar punctul culminant al actiunii il reprezinta urmarirea boierului si uciderea acestuia. Balada se termina intr-un mod tragic, Toma Alimos moare jelit de calul sau si de codrul care i-a oferit adapost.



Sper că te-am ajutat!!

deniidarnica: Npk
deniidarnica: Mă poți ajuta da poți să-mi răspunzi la întrebarea pe care am puso eu??
Alte întrebări interesante