Limba română, întrebare adresată de bogdan297, 8 ani în urmă

scoala acum 50 ani de ion ghica rezumat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisaciopeica56
4
Fiul banului Dimitrie Ghica si al Mariei Campineanu s-a nascut in Bucuresti la 12 august 1816 si a murit la mosia sa din Ghergani la 22 aprilie . Este cunoscut in literatura indeosebi prin scrisorile sale catre Vasile Alecsandri, incetatenind deci specia epistolei la noi. isi ia diploma de inginer la Paris si doreste modernizarea exploatarilor miniere din tara, este profesor la Academia Mihaileana din Iasi. Dupa Unirea din 1859 este presedinte al Consiliului de Ministri, ministru de Interne, membru si apoi presedinte al Academiei, director general al teatrelor, ministru al Romaniei la Londra. Convorbiri economice (1865-l875) sunt scrieri pe temeiuri stiintifice, dar cu propensiune catre literatura. Lucrarile literare capitale ale lui Ghica sunt Amintiri din pribegia dupa 1848 si mai ales Scrisori catre Vasile Alecsandri, ultima fiind rezultatul indemnului adresat autorului de poetul din Mircesti.

In marturisirile sale, Ion Ghica sublinia faptul ca in aceste scrieri sub forma de scrisori a spus numai adevarul. A facut-o uneori cu energie, dezvaluind aspecte condamnabile din societatea vremii. S-a ridicat impotriva unor partide politice pe care le-a demascat drept ipocrite. A denuntat adesea calomnia si minciuna.
Valoarea scrisorilor lui Ion Ghica consta nu doar in dezvaluirea unor aspecte sociale ale epocii, ci mai ales in arta cu care a reusit sa reinvie momente si figuri din prima jumatate a secolului al XlX-lea. Autorul ofera numeroase si vii amanunte despre lancu Vacarescu, Anton Pann, Nicolae Filimon, I. Heliade-Radulescu, Vasile Alecsandri. Vorbeste cu dragoste despre Nicolae Balcescu. Amanunte importante pentru cunoasterea situatiei invatamantului din primele decenii ale veacului trecut gasim in scrisorile Scoala acum 50 de ani si Dascali greci si dascali romani. Guvernatorul insulei Samos (1854-l858) a fost, dupa expresia lui Serban Cioculescu, „un mare scriitor ocazional, ca sa nu spunem un diletant in literatura. 
Alte întrebări interesante