Scoateți ideile principale despre Japonia
Dau coroana si mă abonez
Răspunsuri la întrebare
Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai rapidã tranzitie de pe glob de la o putere medievalã la una modernã.
În ceea ce priveste asezarea geograficã, nipon teikoku(tara soarelui rãsare) se întinde pe o suprafatã de 2400 km , în arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adaugã încã 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adaugã arhipelagul Ryukyu cu insula principalã Okinawa , realipitã patriei la 15 mai 1972.
Japonia este a doua putere economicã a lumii, dupã S.U.A.. Din acest punct de vedere Japonia ocupã primul loc în lume în ceea ce priveste productia de otel, industria de constructie a navelor oceanice si a autoturismelor si locul 2 pe glob în ceea ce priveste industria de prelucrare a petrolului.
Japonia este una dintre cele mai populate tari ale lumii. Populatia este de 126,1milioane locuitori,având o densitate de 333,8 locuitori/km2 (locul7). Dupã numãrul de locuitori, Japonia ocupã locul 6 în lume, dupã China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia si Federatia Rusã.
In prezent, orasele japoneze se caracterizeazã printr-un amestec de trãsãturi traditionale si stil american,îndrãznet si puternic. În Japonia se gãsesc peste 150 de orase cu peste 100.000 locuitori si 7 metropole cu peste 1 milion de oameni fiecare, dintre care un megalapalopolis, orasul-port-capitalã, Tokio, cu o populatie de 11,8 milioane de locuitori si formeazã cu regiunea înconjurãtoare si orasele învecinate: Yokohama, Yokosuke, Kowasaki si Chiba-cea mai întinsã aglomeratie urbanã din Asia-peste 16 milioane locuitori-si una dintre cele mai mari din lume. Aproape jumãtate din populatie trãieste în megalopolisul Tokio-Osaka-Nagoya din sud-estul insulei Honshu.
Principalele orase ale Japoniei sunt: Tkio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kobe, Kioto, Kwasaki, Sapporo, Hiroshima, Fukuoka, Sendai. Fiecare dintre ele însumeazã peste 1 milion de locuitori. Toate aceste orase înglobeazã aproximativ 45% din locuitorii tãrii.
Tokio este capitala tãrii si în acelasi timp cel mai mare oras al Japoniei. Este un megalapalopolis. Tokio- “ capitala rãsãriteana “ , capitala “tãrii soarelui rãsare” începând cu 1869, s-a transformat într-o strãlucitã metropolã. Orasul a avut de suferit de pe urma cutremurului din 1923 si a bombardamentelor din perioada 1942-1945. In ultimele trei decenii , au apãrut zgârie-norii-primul fiind Kasumigaseki Building , cu 36 de etaje , inaugurat în 1968-grupati în mare parte în cartierul Shinjuku.
Tokio polarizeazã ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigurã 27% din puterea industrialã a tãrii. Cartierul general al afacerilor comerciale, în mare parte asemãnãtor celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor bãnci si al marilor societãti comerciale din domeniilor constructiilor navale, masinilor electronice, autoturismelor.
Cea mai impunãtoare constructie o reprezintã turnul televiziunii având 334 m, în partea de vest a orasului. în centrul orasului se gãsesc posta, ministerele, gara centralã, precum si palatul imperial împrejmuit de ziduri medievale si santuri de apã.în partea de nord se desfasoarã cartierul universitãtilor Merji si Nihon, muzeul transporturilor si marele parc Ueno-cu Universitatea Tokio, numeroase muzee si grãdina zoologicã. în estul orasului se gãseste Templul Kannon datând din secolul al-xviii-lea si parcul de distractii Asakusa. În sudul cartierului general se afla parcul Hibya cu cladirea curtii supreme, iar înspre sud-est vestita Ginza, cartierul luxului, hotelurilor si magazinelor universale moderne. Aici se aliniazã cunoscuta stradã “Harumi”, iluminatã feeric. În contrast cu acest cartier, se aflã cartierul Shinjuku denumit “sfârsitul lumii”, un cartier unde predomina mizeria si sãrãcia nu cu mult timp în urmã. acum, însã, a devenit un cartier modern cu peste 1 milion de locuitori.