Limba română, întrebare adresată de whasinafrusina, 9 ani în urmă

scri un text creativ cu începutul dat de mai jos în care să îți imaginezi dialogul dintre băiat și spiriduși a fost odată o data un strengar. era înalt și subțirel cu părul bălai toată vreme îi plăcea grozav sa doarma si să mănânce după care se apucă de tot felul de năzbâtii intro duminica strengarul statea cocotat pe o masa, tare bucuros ca parinti lui urma sa plece de acasa . pe pervazul ferestrei se afla o oglinjoară în care se vedea toată încăperea . privind in oglinda baiatul zareste in spiriduș care nu era mai in alt de o schioapa ( minunata calatorie a lui nil holgherson prin suedia) va rog mult dau coroana cine ma ajuta si pe mn dau coroana imi trebuie u dialog cu Introducere a de mai sus

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
61

Text creativ cu începutul dat de mai jos, în care să îți imaginezi dialogul dintre băiat și spiriduș (Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia de Selma Lagerlöf)

╔════════♥

 Bună!  

╚════════♥

╔════════♡

 Răspuns:  

╚════════♡

  • TEXTUL DAT:

   A fost odată un ștrengar. Era înalt și subțirel, cu părul bălai. Roată vremea îi plăcea grozav să doarmă și să mănânce, după care se apuca de tot felul de năzbâtii. Într-o duminică, ștrengarul stătea cocoțat pe o masă, tare bucuros că părinții lui urmau să plece de acasă. Pe pervazul ferestrei se afla o oglinjoară în care se vedea toată încăperea. Privind în oglindă, băiatul zărește un spiriduș care nu era mai înalt de o șchioapă.

  • CONTINUAREA CU DIALOGUL:

- Cine ești tu? Întrebă speriat băiatul.

- Bună ziua, tinere băiat! Așa începem o comunicare! Întotdeauna cu "bună ziua"!

- Bună ziua... Dar cine ești?! Întrebă băiatul și mai speriat, realizând că nu visează.

- Sunt spiridușul casei, cel care apără de rele familia ta!

- Ce poveste! Ești un hoț! Spune băiatul obraznic, luându-l pe spiriduș de haină și aruncându-l pe fereastra deschisă.

- Am observat de mult timp că ești un băiat obraznic și nu îți asculți părinții! Spuse spiridușul, făcându-și apariția în mod surprinzător pe masă.

- De unde știi tu? Pleacă! Mă înfricoșezi!

- Drept pedeapsă pentru lipsa de bun simț de care dai dovadă zilnic, o să te transform în pitic! Așa o să înțelegi ce înseamnă viața adevărată! Zicând acestea, îl transformă pe băiat într-un mic pitic.

- Nu, nu, domnule spiriduș! O să fiu cuminte de acum înainte!

- Aha! Acum ți-a pierit obrăznicia! Nu-i nimic, vraja odată făcută nu mai poate fi dezlegată. Învață să fii cuminte și totul va reveni la normal!

Spiridușul a dispărut, iar băiatul obraznic a rămas un pitic. A ieșit în curte, iar animalele pe care le supăra zilnic au început să râdâ de el. Aventura lui era pe cale să înceapă, alături de gâscanul Martin, cel care visa să zboare cu gâștele sălbatice.

╔════════♡

 Explicație:  

╚════════♡

  •   DIALOGUL este un mod de expunere care are rolul de a menține contactul într-o comunicare și funcția de a dinamiza textul.
  •   Are rolul de a caracteriza direct personajele. Se marchează prin folosirea liniei de dialog ( - ).
  •   Personajele au un mod direct de adresare, fiind existente mărcile lexico-gramaticale la persoana I și a II-a.

╔════════♥

 Succes!  

╚════════♥

Anexe:
Alte întrebări interesante