Limba română, întrebare adresată de emi2018, 8 ani în urmă

scrie 10 informații dintre cele mai interesante despre Antarctica va roggggg dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pafdvf
8
Antarctica este cel mai sudic și mai diferit continent de pe planetă. Tot aici se află și Polul Sud.A fost văzut pentru prima dată în anul 1820, însă exploratorii au ajuns aici abia după aproape un secol, mai exact, în anul 1911.Antarctica este cel mai rece continent de pe Terra. Minimul de grade de la nivel planetar a fost înregistrat tot aici, în anul 1983, de către stația rusă de cercetare numită Vostok. Aceasta avea o valoare de -89.2°C.Singurul vulcan activ de pe acest continent este Muntele Erebus care are o înălțime de 3794 metri și este situat pe insula Ross.În Antarctica există de 8 ori mai multă gheață decât la Polul Nord. Topirea acesteia ar crește nivelul oceanului planetar cu 60-65 metri.Antarctica este cel mai bun loc din lume pentru a descoperi meteoriți. Sunt foarte vizibili, nu vor fi acoperiți de vegetație și modul în care gheața plutește îi poate face să se adune toți la un loc.Văile Uscate sunt singurele locuri unde nu există gheață, fiind cel mai uscat loc de pe Glob. Condițiile de aici sunt foarte asemănătoare cu cele de pe Marte, prin urmare cei de la NASA au testat aici echipamentele pentru misiunea Viking.În practică, Antarctica este un deșert cu mult mai mare decât Sahara. Cele mai puternice și mai frecvente vânturi se găsesc aici, ajungând câteodată chiar și la viteze de 320 km/h.Antarctica este cel de-al cincilea continent ca și mărime, iar 90% din suprafața sa este acoperită de gheață. Dimensiunea sa o depășește pe cea a Europei, fiind chiar dublă față de cea a Australiei.Aici găsim 70% din rezerva de apă dulce a planetei.Denumirea continentului vine de la un cuvânt grecesc folosit pentru a desemna „opusul nordului.”Gheața are pe alocuri, o grosime maximă de 4 kilometri.Cel mai mare iceberg din lume s-a desprins de pe insula Ross. Acesta avea 295 de kilometri lungime și 37 de kilometri lățime. 

emi2018: mersi mult
pafdvf: cu placere
Braer: sper sa va ajut
Braer: :)
Răspuns de Braer
7
Antarctica, în medie, este cel mai rece, uscat și vânturos continent, și are cea mai mare altitudine medie dintre toate continentele . Antarctica este considerată un deșert, cu precipitații anuale de numai 200 mm de-a lungul coastei și mult mai puține spre interior . Pe continent nu există nicio rezidență umană permanentă, dar între 1.000 și 5.000 de oameni locuiesc pe parcursul anului la stații de cercetare împrăștiate pe întreg continentul. Numai plantele și animalele adaptate la rece supraviețuiesc acolo, inclusiv pinguini și pinipede, nematode si multe tipuri de alge și alte organisme, precum și vegetație de tundră.Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după AsiaAfricaAmerica de Nord și America de Sud.Deși miturile și speculațiile despre un Terra Australis („Ținut de Sud”) datează din antichitate, prima reperare confirmată a continentului a avut loc în anul 1820 de către expediția rusă a lui Fabian Gottlieb von Bellingshausen și Mikhail Lazarev. Totuși continentul a rămas în mare măsură neglijat pentru restul secolului al XIX-lea din cauza mediului său ostil omului, a lipsei de resurse și izolare.

Tratatul Antarctic din 1959 a fost semnat inițial de 12 țări; până în prezent au semnat tratatul 46 de țări. Tratatul interzice activități militare și mineritul de minerale, susține cercetările științifice și protejează ecozona continentului. În medie peste 4.000 de oameni de știință de multe naționalități și cu diferite interese de cercetare efectueză diverse experimente. 

Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă